Törekedni kell a jóra!

„Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák jogát és az özvegyek peres ügyét!

Első olvasásra úgy tűnik, hogy alapvető morális kérdésekre ad választ ez az Ige, de ha van időnk elolvasni az előző hét verset is, akkor azt látjuk, hogy az életben maradás egyik feltételével találkozunk itt. Nem véletlen, hiszen korábban azt olvassuk, hogy a hazugságok és őszinteség nélküli cselekedetek  nem visznek az Úrhoz. Ráadásul azt is olvashatjuk, hogy az elmondott imákat az Úr meg sem hallgatja, sőt, elfordítja tekintetét is, ha nem veszünk tudomást a szükségben lévőről. 

Az egyik legnagyobb félelmem az, hogy én magam is abba a végzetes hibába esek, ami bizonyos vallási rítusok gyakorlására helyezi a hangsúlyt az őszinteség és a valódi bűnbánat helyett. Félek attól, hogy bizonyos tevékenységek ismétlődése kiöli belőlem a hitet.

A vallási rítusok sok esetben segítik a hit megélését, de ezeknek minden esetben összhangban kell állnia a Biblia által tanított elvekkel. Minden vallási rítust értelemmel kell megtölteni. Fontos, hogy megértsük, mit miért teszünk. Az értelem nélküli áldozatokat, valamint a hazugsággal bemutatott tevékenységeket (legyen az áldozat, vagy éppen az imádkozás) az Úr nem hallgatja meg.

Hálásak lehetünk azért, hogy ez nem a végleges állapot, ezzel nem pecsételődik meg az életünk, A reményteli üzenet úgy hangzik, hogy „törekedjetek az igazságra”. Természetesen nagyon egyszerűen és jól hangozna, ha mind tudnánk azt mondani, hogy holnaptól jó leszek, de ez nem ennyire fekete vagy fehér. Törekedni kell a jóra, és törekedni azt jelenti, hogy minden nap, minden döntési helyzetben megpróbálok számba venni minden lehetőséget és ezeket mérlegelve, kiegyensúlyozottan döntök. Minden alkalommal lehetőségem van tanulni arról, hogy mit akar Isten tőlem, illetve arról, hogy én mit akarok tőle.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia