Emberi harag és Isten igazsága

Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát.

Nem emlékszem már, hogy melyik vígjáték-sorozatban volt a jelenet, amikor a szereplők együtt ülnek a televízió előtt, és éppen egy szappanoperát néznek. Mindegyik szájtátva figyeli az eseményeket, amikor az egyikük felszólal “Ó, én már láttam ezt a részt! Ez az, amelyikben az egész konfliktus egy félreértésből indul!” Néha a legváratlanabb helyekről halljuk a legvelősebb bölcsességeket, és ez engem elgondolkodtatott: a sorozatokban megszoktuk már, hogy minden epizód konfliktusai egy-egy (általában buta és elkerülhető) félreértésből indulnak. Jót nevetünk rajta, mintha a való világ nem így működne… Hiszen a művészet csak az életet imitálja, így a TV-ben sem találnak fel semmi újat, legfeljebb felnagyítják a mindennapokat. 

Jakab apostol fent idézett bölcsességét mint a békés együttélés alapvetését szoktam emlegetni. Ebben a rövid többszörösen összetett mondatban három fontos tanulságot találhatunk — ha békében akarsz élni más emberekkel, akkor:

Légy gyors a hallásra — ellenben azzal, ami egyébként automatikusan jön az emberből. Az első sérelem után mintha kikapcsolna a fülünk, próbálhat a másik bármennyire is javítani a helyzeten, mi mintha meg se hallanánk. Vagy mást, máshogy hallunk. Jakab tanácsa, hogy előbb hallgassuk meg a másikat — gyorsabban, mint elkezdjük járatni a szánkat. Van azonban egy másik, átvitt értelemben vett vetülete is ennek a tanácsnak: mielőtt bármit tennénk, vagy válaszolnánk, igyekezzünk gyorsan meghallani vagy mögéhallani annak, amit a másik mond. Jóindulatúan tegyük fel a kérdést: vajon miért mondja ezt? Miért teszi ezt velem? Érdekes válaszokat találhatunk. A kulcsszavak: gyorsan, jóindulattal!

Légy késedelmes a szólásra — egyre nehezedik a dolog. Hallgatni még csak-csak, de hallgatni? Nem véletlen, hogy azt mondja Jakab a későbbiekben (Jakab levele 3:1-12) hogy a nyelvet a legnehezebb megszelídíteni az összes teremtett dolog közül. Az az ember, aki képes uralkodni a saját szavain, bármire képes. Légy te ez az ember! Ha már megtanultál hallgatni, tanulj meg hallgatni is! A háborúban az veszíti a legkevesebbet, aki részt se vesz benne.

Légy késedelmes a haragra — Az ember nem ilyen. Mikor valaki megbánt bennünket, olyanok vagyunk, mint a három bölcs majomból kettő. Azok közül az egyik a fülét, a másik a szemét, a harmadik a száját fogja be. Mikor sérelem ér bennünket, a fülünket és szemünket befogjuk, a szánkat azonban szabadon eresztjük, és minden indulatunkat vele együtt. Azt viszont tudnunk kell, hogy "az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát”. Isten kegyelmes Isten, mi pedig bosszúállóak vagyunk. Ő szeret, mi szeretünk gyűlölni. Ő igazságos, mi igazságot osztunk, a mi igazságunkat, neki ehhez semmi köze. Ha te azt akarod, hogy mindenki azt kapja, amit érdemel, ne állj Isten igazságának útjába! Ne vakulj el a haragtól, Isten gondoskodik az igazságról, nem a te dolgod a megtorlás!


Hallgass, hallgass, nyugi! Isten tudja, mit kell tenni! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet