Nekünk íródott

"Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk."


Van ez a könyv, ami már csak megjelenésében is tiszteletet parancsol: bőrkötésű, aranyszegélyes lapokra nyomtatott, terjedelmes mű. Több, mint 35 ember, évezredeken keresztül csiszolta a tartalmát, neked is van egy, nekem is van (legalább) egy, és fogadjunk, hogy a tied is csak a port gyűjti a polcon.

Olyan ez, mintha ötven évvel ezelőtt úgy döntöttek volna, hogy az Apollo-11-et mégsem küldik fel a Holdra. Több ezer ember évtizedeken keresztül dolgozott rajta, és mégis inkább kiállították volna az Űrkutatási Múzeumban, mint valami, aminek minden lehetősége meglett volna arra, hogy a Holdra vigyen bennünket… de mégsem tette. Benne van minden, amire szükség lett volna, hogy valami hatalmas dolgot mozdítson előre, de ez mind ott marad benne, felhasználatlanul…

Ilyen a Bibliád is. Ami benne van, képes arra, hogy változtasson az életeden, a kapcsolataidon, a szokásaidon, a gondolkodásodon, rajtad. Évezredeken keresztül azért finomították, hogy aztán az finomítson rajtad. Ha a polcon tárolod, esetleg a küllemében gyönyörködsz csupán, akkor pontosan ugyanazt teszed, mint amit az Apollo-11 teremőre. Őrzöd a benne lévő lehetőségeket, hogy véletlen se robbanjanak ki belőle. A lámpásba zárt dzsinn csak akkor jön ki, ha megdörzsölik a lámpást, az aranyhal csak akkor teljesíti három kívánságodat, ha kifogod a tóból… a Biblia csak akkor képes elérni a célját, ha olvasod.

A kedvenc Bibliám egyben a legcsúnyább is. Szakadt a borítója, gyűröttek a lapjai, még talán teával is leöntöttem egyszer… De csak az használódik el, amit használunk. A Bibliámra nézve eszembe jut az a sok minden, amin együtt keresztülmentünk: türelmetlenségen, amikor várni kellett valamire, ami soha nem volt biztos, hogy el fog jönni. Elkeseredettségen, amikor úgy éreztem, összecsapnak a fejem fölött a hullámok. Reménytelenségen, amikor mindenhol csak bezárt ajtókat láttam. Együtt eljutottunk a Holdra… és haladunk tovább!


Ha a te Bibliád csak a port gyűjti a polcon, az “egyéb” mappába száműzted a telefonodon, nincs a leggyakrabban látogatott webhelyek között a böngésződben, akkor azt a mérhetetlen potenciált, ami benne rejlik, soha nem fogod megérezni az életedben sem. A gyógyszer csak akkor használ, ha beveszed. A Biblia csak akkor ad reményt, ha megfelelően használod. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet