Isten arca

"Jákób Penúélnak nevezte el azt a helyet, és ezt mondta: Bár láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam." 1Mózes 32:31 RÚF

A legnagyobb pénzügyi veszteséget az AOL vállalat szenvedte el 2002-ben, amikor több mint 123 milliard dollárt veszített egy éven belül. Egyszer megkérdezték a híres brit üzletembert, Richard Bransont, hogyan válhat valaki milliomossá, amire viccesen azt válaszolta, hogy vegyen az illető egy légitársaságot. Ugyanis miután hatalmas veszteségeket könyvelt el a Virgin Airlines megvásárlása és fejlesztése után, milliárdosból milliomossá vált.

Hol vannak azonban ezek a pénzügyi veszteségek az emberi élet személyes veszteségeihez képest? Jákób mindent megnyert: feleségeket, fiakat, gazdagságot. Azon az éjszakán azonban rájött, hogy mindent elveszített a bűnei miatt. Sok évvel korábban kijátszotta a bátyját, aki most hadaival vonul ellene, és várhatóan holnap mindenét elveszi tőle… Reményik Sándor így írja le ezt az állapotot Kegyelem című versében:

Először sírsz.
Azután átkozódsz.
Aztán imádkozol.
Aztán megfeszíted
Körömszakadtig maradék-erőd.
Akarsz, egetostromló akarattal –
S a lehetetlenség konok falán
Zúzod véresre koponyád.
Azután elalélsz.
S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz.
Utoljára is tompa kábulattal,
Szótalanul, gondolattalanul
Mondod magadnak: mindegy, mindhiába:
A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!

Jákób éjszakája jelképpé vált: nemcsak a kiúttalanságé, de Isten kegyelméé is, aki segít megoldani a megoldhatatlant. Jákóbot Isten megragadja a sötétségben, és birkózni kezd vele. Ebben a küzdelemben Jákób rájön, hogy az élete legnagyobb kérdése, hogy Istennel elrendezte-e az életét? Ha igen, akkor minden más rendben lesz, ha nem, akkor bármit tehet, veszített.

Így lesz Jákób éjszakája a kegyelem hajnala, amikor Jákób hosszú évek után újra bizakodva néz a jövő elé. Ennek a jövőnek a kulcsa pedig a béke, hogy elrendezte Istennel a bűneit, azzal az Istennel, akitől félt, és akiről azt gondolta, hogy elítéli. Pedig Isten volt az, akinek a közelsége gyógyulást hozott, és aki egyedül volt megoldás életére.

Ezen a reggelen te is ragadd meg Istent, és mond Jákóbbal együtt: "Nem engedlek el, amíg meg nem áldasz engem!"

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet