A csodatévő Isten hatalma

"A nyomorultak és a szegények vizet keresnek, de nincs, nyelvük kiszárad a szomjúságtól. De én, az ÚR, meghallgatom őket, én, Izráel Istene, nem hagyom el őket.
A kopár hegyeken folyókat fakasztok, a völgyek mélyén forrásokat, a pusztát bővizű tóvá változtatom és a szomjú földet vizek forrásává.
A pusztában cédrust növesztek meg akácot, mirtuszt és olajfát. A pusztaságba borókafenyőt ültetek, kőrisfát meg ciprust.
Hadd lássák, és hadd tudják meg, vegyék észre, és értsék meg, hogy az ÚR keze vitte ezt végbe, Izráel Szentje teremtette."


Voltál már úgy, hogy nem érted el azt amit akartál annak ellenére, hogy nagyon szeretted volna és keményen próbálkoztál? Ez az a pont, amikor szembesülsz a lehetetlennel és saját korlátaiddal. A próféta is erről beszél. Valamiért minden halottá, szárazzá válik és mindenki egyre nagyobb szükségben tengeti az életét. Sokan közülük, akik tettre készek, elkezdik keresni a megoldást, de nem találják. Kinek szól ez az ige, a nyomorultnak és a szegénynek? Nem csak, hanem mindannyiunknak, akik átéltünk már hasonlót, vagy át fogunk. Isten biztat téged és engem, hogy Ő ebben a helyzetben nyitva tartja a fülét és meghallgat, nem hagy el bennünket. Érdemes hát hozzá fordulni!

Mit tesz Isten? A pusztában vizet fakaszt és a terméketlen földet kiessé teszi. Az értéktelenből értéket fakaszt. Éles az ellentét az ember tehetetlensége és az Isten ereje, hatalma között. Amivel nem bírsz, arra Ő képes. Ami neked lehetetlen, azt Ő játszi könnyedséggel megoldja. Nem azért, hogy dicsekedjen, hanem azért, hogy segítsen. A kopárból dús legelőt hoz létre, a száraz völgyekben forrásokat fakaszt, a sivatagos területeket szép, bővizű tavas vidékké változtatja. Ami eddig halott volt, megtölti élettel. Ismerős ez a kép? Igen, pontosan. A Föld volt hasonló a teremtés előtt. Kietlen és puszta volt, de az Ő hatalma és szava által csodálatos lakhellyé változott a számunkra. Erről beszél itt a próféta, csak most újjáteremtésről szól, megújulásról. Mindaz a jó, ami kiszáradt az életedben, ha akarod, most az Ő segítségével újból életre kel. Mi magunk, akik nélküle értéktelenek voltunk, most ismét értékessé válunk a Menny számára.

Miért teszi ezt? - A szövegben azt olvasod, azért hogy lássák, megtudják, észrevegyék, megértsék erre Ő képes egyedül! Mind a négy dolog nagyon fontos. Nem elég csak néha meglátni, hébe-hóba észrevenni valamit, tudni és érteni is kell az Isten dolgait!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia