Hűségnyilatkozat

„Majd odaállt a király az oszlop mellé, és szövetséget kötött az ÚR színe előtt arra nézve, hogy az URat követik, parancsolatait, intelmeit és rendelkezéseit teljes szívvel és teljes lélekkel megtartják, és teljesítik a szövetség igéit, amelyek meg vannak írva abban a könyvben. És az egész nép elfogadta ezt a szövetséget.

Valamikor aranyborjút állítottak, most pedig az egész nép elfogadja Isten szövetségét? Csak a jó rész kell a történetből vagy elvesszük azt is, ami az egész csomagban van?

A csomag tartalma egy szerződés, ami egyrészről létrejön Isten részéről, valamit az emberek részéről. Ebben a szerződésben az áll, hogyha a szerződő felek teljesítik a feltételeket, az előírásokat, amelyeket Isten parancsolatainak nevezünk, de most inkább hívjuk kritérium pontoknak, akkor minden rendben lesz, Isten hűséges társaiként pedig minden jóval áldva leszünk. Tehát a csomag tartalma csak pozitív elemeket tartalmaz akkor, ha a szerződésben foglaltak nem sérülnek meg.

Ellenkező esetben megkell fizetni a kihágás súlyos árát. Ma is éppen úgy megteszünk mindent azért, hogy a határainkat kiszélesítsük, hogy próbára tegyük Istent úgy, mint ahogyan egy gyermek feszegeti a szüleinek határait.

Itt azonban arról olvasunk, hogy a szerződést egy egész nép minden kritika nélkül megbánva korábbi tetteiket jönnek az Úr elé, kifejezve azt, hogy megtartják az Ő rendelkezéseit. Egy ember sem volt a nép között, aki azért tette volna ezt, mert a többség így gondolta. Saját meggyőződés és bűneik felett való győzelem vezette el őket erre a döntésre. Nem a félelem szülte a döntést, hanem annak felismerése, hogy a szerződés jó és az ember javát szolgálja. Jósiás király példája által az egész nép meg tudott győződni arról, hogy vissza kell térni az Úr igéihez és rendelkezéseihez. Miután a nép megbizonyosodott a király példája alapján a szerződés hitelességéről, valamint arról, hogy a szerződés még most sem avult el, a nép úgy döntött, megújítja azt.

Most kaptunk mi is egy lehetőséget, hogy megújítsuk a szerződésünket és élethosszig tartó hűségnyilatkozatot írjunk alá. A csomag tartalma teljes mértékben pozitív hatással van az életedre ezért csak azt tudom javasolni: írd alá!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet