Ha akarod...

"Amikor Jézus az egyik városban járt, egy leprával borított ember meglátva őt, arcra borult, és kérte: Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem. Jézus kinyújtva a kezét, megérintette őt, és így szólt: Akarom, tisztulj meg! És azonnal megtisztult a leprától."

Olyan ember vagyok, akinek mindig meg van a terve mindenre. Van egy elképzelésem, és amikor nem jön össze, az sokszor nehezen érint. Szeretem átlátni a dolgokat jó előre. Mikor összeházasodtam, kiderült, hogy ez nem így működik a nagybetűs életben. Én lehet hogy tervezek valamit, de a feleségem máshogy gondolta. Semmivel sem rosszabb, csak nem látom át rendesen. Nem az én akaratom teljesül. Ettől persze minden nehezebbnek tűnik, de a végén legtöbbször sokkal jobb az eredmény, mint amit az én tervemtől vártam. Elő szokott fordulni azonban olyan, hogy megkérdezem a feleségemet, hogy mit szeretne. Ilyenkor van, hogy tényleg nincs ötletem, de van, hogy reménykedem benne, hogy ugyanazt szeretnénk, és mindjárt elhangzik az általam kitalált program az ő szájából. Persze mivel a feleségem nem gondolatolvasó, ez ritkán történik meg.

Furcsa kérés amit a leprás mond Jézusnak. Szinte már nem is kérés, inkább csak engedély. Azt gondolnánk, hogy talán nem is olyan fontos, holott egyáltalán nem erről van szó. Képzeljük csak el a leprás helyzetét! Ott van a városban, és mindenki kerüli. A család is, a barátok is, az összes ismerős ha meglátja, átmegy az út túloldalára, nehogy érintkezzenek vele. Igazi számkivetett. Egy reggel mikor felébred, meghallja, hogy egy nagy tanító jön a városába, de nem csak tanító, gyógyító is, aki csodálatos módon bárkit meggyógyít. Megkeresi, és már eltervezte hogy fogja megkérni, de amikor meglátja változik a terv. "Ha akarod..." Ki vagyok én hogy könyörögjek? Ki vagyok hogy egy ilyen ember segítségét kérjem, és kellemetlenséget okozzak neki? Milyen szép gondolat másrészről. "Ha akarod..." Bízom abban, hogy Te, a Mester nem csak hogy segíthetsz, de ez is a vágyad. Mekkora hit! Mekkora bizalom!

Jézus mindig akar segíteni. Isten célja, hogy boldogok legyünk. Legszívesebben elgördítene minden fájdalmat, minden nehézséget és szenvedést. Legfőbb vágya, hogy a teremtményei boldogok legyenek, és fájdalommal nézi végig az emberek szenvedését, küzdelmeit. Amikor ezt a mondatot meghallja Jézus, a szíve szakad meg. Természetes, hogy akarja. A férfi szemébe néz, és a legkedvesebb tekintettel, de határozottan, úgy, mint aki nem csak mondja, hanem parancsol a betegségnek is, eltűnteti a fájdalmat. A már nem leprás, gyógyult férfi érzi, hogy eltűnt a betegség, az ujjai ismét mozognak, a stigma nincs többé rajta.

"Ha akarod..." Mennyire vagy képes bízni Istenben, és az Ő akaratában? Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem ez nehéz. Nem látom a tervet. Nem tudom mit szeretne tőlem, és mit fog véghezvinni általam. Nehéz, mert nem látom az út végét, és emiatt elbizonytalanodom. Ez az a pillanat, amikor döntened kell, hogy arra mész ami egyszerű, vagy Isten tervét követed. Ez az a pillanat amikor vagy mész a fejed után, vagy bízol a Teremtőben annyira, hogy merd kimondani, "ha akarod".

Te bízol annyira Istenben, hogy így kérj: "Ha akarod..."?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet