Türelem, szelídség

"Türelemmel a fejedelmet is rá lehet beszélni, és a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri."



Biztosan te is belefutottál már abba a hibába, amibe olyan sokan: megpróbáltad megváltoztatni azt, ami nem tetszik valaki másban. Ha igen, kíváncsi lennék rá, hogy neked hogyan végződött! Én minden esetben arra a következtetésre jutottam, hogy nem működik. Biztos vagyok benne, hogy az embereket nem lehet megváltoztatni. Hogy miért vagyok olyan biztos? Azért, mert engem sem lehet. Ha én nem akarom, az én véleményemet bizony senki nem fogja befolyásolni. Persze azért egy pici remény mégis van, és a Biblia a mai nap nagyszerű tanácsot is ad nekünk ezzel kapcsolatban.


Kevés olyan dolog van, ami biztos a világon, de ez az: a másik embert nagyon nehéz, sőt, van, hogy lehetetlen megváltoztatni. Főleg erőből! Mert az emberek szelídítése hasonló a sündisznó szelídítéséhez. A sündisznó csak akkor hagyja, hogy megsimogassuk, ha  óvatosan, türelmesen, szelíden nyúlunk felé. Ha “erőből”, hirtelen, fenyegetően közelítünk, azonnal kitolja a tüskéit, begömbölyödik, és esélyünk se lesz jó barátságot kötni vele. Valahogy így van ez az emberek “szelídítésénél” is. A Példabeszédek könyve bölcse arra tanít ma bennünket, hogy “amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” és hogy a kitartás jó eredményt szül. Nem szabad nekiugrani a másiknak, ha valódi, tartós eredményt szeretnénk elérni nála. Csak türelemmel és szelídséggel, apránként lehet változtatni a másik emberen — úgy viszont akárkin, még a fejedelmen, és a csökönyös emberen is.

Persze hozzá kell tennünk azt is, hogy sokszor nem is a másik embernek van szüksége a változásra. Néha azért akarunk változtatni rajta, mert nem vagyunk hajlandóak mi magunk változni — sokszor nem is arra volna szükség, hogy az ember másokat győzzön meg, hanem arra, hogy ő maga változtassa meg a gondolkodását. A türelem és a szelídség ebben az esetben is jó stratégiául szolgálhat. Ha az ember türelmes a környezetével szemben, akkor hamar észreveheti, ha a változásra önmagában van szüksége.

Tudom, hogy neked is van olyan munkatársad, családtagod, szomszédod, ismerősöd, vagy akár olyan ismeretlen emberek is, akiknek idegesítő jellemtulajdonságain mihamarabb szeretnél változtatni. A Biblia tanácsa ma ez számodra: légy türelmes és szelíd. Ez a kettő a leghatékonyabb stratégia, de először is magadon kell alkalmaznod őket! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet