Teljes megbocsátás

"Te vagy az oltalmam, megóvsz a bajtól, körülveszel a szabadulás örömével. (Szela.) Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem."

Nem tudom biztosan, de szerintem mindannyian éreztünk már bűnbánatot azért mert rosszat tettünk. Marta a szívünket és a lelkünket az érzés, hogy nem akartam, ez nem is én vagyok, hogy tehettem ezt???!...
Mennyire szerettük volna, ha a szégyen eltűnne, ha azt, amit tettünk, meg nem történtté tehettük volna. Éreztük a kiszolgáltatottságunkat, hogy védtelenek vagyunk saját butaságainkkal szemben. Félelmet éreztünk, hogy mi lesz ezután, el tudjuk-e hordozni a következményeket? Eltűnt az életünkből az öröm és a nyugalom. Butának és tanácstalannak éreztük magunkat, mert nem tudtuk mit tegyünk ezután.

Ez a zsoltár Dávid egyik bűnbánati imádsága, amit azért mondott el, mert nagy bűn terhelte a lelkét. Megölette egyik hűséges katonáját, hogy fedezze magát és elvehesse annak feleségét. Királyként azt gondolta, titkos bűne sohasem derül ki. De nem számolt azzal az Istennel, Aki mindent lát és tud, Aki ismeri a szívek titkait. Az Úr ekkor szembesítette az uralkodót önmagával, aki mindent átélt, amiről az előbb írtam. Az önvád, a bűnbánat minden kínját és fájdalmát. Talán azt érezte, hogy sohasem lehet már az az ember, aki azelőtt volt: Isten szíve szerint való király.

Isten azonban cselekedett:
- Dávidon beteljesedtek bűnének következményei. Bár folyamatosan imádkozott Bethsabétól született első fiáért, az mégis meghalt. Dávid megértette, hogy bármit tesz is, van, amit nem tud megváltoztatni, van, amiben ő is - még ha király is - Isten kegyelmére szorul.
- Bár családja és barátai, bizalmas tanácsadói és a próféta előtt ismert lett bűne, Isten megóvta a király hírnevét. Fájdalma és bűnbánata, ahogyan elrendezte bűnét példa lett mások számára, mert elismerte sebezhetőségét Ura előtt.
- Végül Isten teljesen helyreállította őt és újra az lehetett, aki mindig is szeretett volna lenni. Ezért ebben a zsoltárban megörökítette a teljes megbocsátás titkát.

Nem azt jelenti a teljes megbocsátás, hogy elnézem a hibát, amit a másik elkövetett ellenem, de jól megjegyzem, hogy később ellene fordíthassam. A teljes megbocsátás sokkal több ennél.
1. A teljes megbocsátás oltalom
Megvédem azt, aki hibázott annak ellenére, hogy nem érdemli meg. Így tapasztalja meg a szeretetet, ami megváltoztatja a szívét.
2. A teljes megbocsátás az öröm helyreállítása
Mivel a csalódás szomorúságot és keserűséget hozott a kapcsolatunkba, elengedem a veszteségeimet és elfogadom azokat. Elfogadom a másikat olyannak, amilyen; hibázó emberként. Tudva, hogy én sem vagyok tökéletes. Ez lehet az egyetlen alapja a kapcsolat és benne az öröm újra építésének.
3. A teljes megbocsátás az, amikor tanulunk a hibánkból
Mert nem az számít, hogy mit tett a másik, hanem az, hogy tanult-e belőle. Téves dolog azt gondolni, hogyha tanultunk, akkor nem fogjuk újra elkövetni ugyan azt a hibát. Dehogy nem! A tanulás sokszor hosszú folyamat és sok-sok türelemre van szükség hozzá a társ részéről!
4. A teljes megbocsátás az, hogy megígérem, ezután is számíthat rám
Mi nem dönthetünk a másik helyett, csak tanácsot adhatunk. És csakis akkor lesz jó a tanácsunk, ha figyelünk rá, figyelünk a másikra.
Csakis az ilyen teljes megbocsátás képes helyrehozni elrontott kapcsolatainkat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet