A múlt tanulságai

"Ászáf tanítókölteménye. Figyelj, népem, tanításomra, fordítsátok felém fületeket, amikor beszélek! Mert példázatra nyitom számat, ősrégi titkokat akarok hirdetni. Amiket hallottunk és tudunk, mert őseink elbeszélték nekünk, nem titkoljuk el fiaink elől, elbeszéljük a jövő nemzedéknek: az ÚR dicső tetteit és erejét, csodáit, amelyeket véghezvitt."

Mi a múlt? Mire való? Amikor erről gondolkodom, két jó dolog is az eszembe jut. Az egyik forrását nem ismerem, csak hallottam valahol, a másikat pedig Szigeti tanár úrtól hallottam.

 Íme az első: A múlt teleírt papírlap, a jelen most íródik, de a jövő még csupa üres oldal.
Vagyis a múlt mindaz, ami már megtörtént velünk, rengeteg minden. Olyan, mint egy könyv. Tele vannak írva a lapjai, el lehet őket olvasni, lehet benne kutatni és elő lehet venni újra, meg újra és ami a legfontosabb, lehet belőle tanulni. De ez az ajándék csak azoké, akik hajlandók arra, hogy mindezzel foglalkozzanak, vagyis rászánják az időt. A jelen egyértelműen ennek a sok irománynak a folytatása és a jövő is az. Mindezek szorosan összetartoznak tehát. Még komolyabban szól erről a második.

 Íme: "Nagyon rosszul van az, hogy a múltat mindig a hátunk mögött látjuk és nem a talpunk alatt. El kell mondani az embereknek, hogy a múlt most is itt van közöttünk. A mi utunk a jövő felé vezet, de ez a jövő bizonytalan, ha elveszítjük a múltat és a jelen meg értelmetlen."

Vagyis a múlt mindig jelen van, mert bennünk él, emlékeinkben és következményeiben is. Így értelmetlen nem figyelni rá, még rosszabb megtagadni, elhallgatni. Folyamatosan figyelni kell rá, tanulnunk kell belőle, hogy értelmesen élhessünk a jelenben és biztos jövőnk legyen. Ha nem így teszünk, újból és újból ugyanazokat a hibákat követjük el.

 De olyan sok minden van a múltban, mire kell igazán figyelnünk, mi a lényeg?
A zsoltáros szerint annak, aki hisz Istenben, az Ő tettei a fontosak. Mert Ő a gondoskodó Isten, aki vigyáz ránk. Ő a Megváltó, aki megmentett és megment bennünket minden bajtól, még önmagunktól is, ha engedjük. Az a csodálatos Isten Igéjében, hogy nem csupán Isten múltbeli tetteit ismerhetjük meg belőle, hanem próféciái által azt is, amit Ő a jövőben tenni fog. Így ahhoz igazíthatjuk az életünket és így még biztosabb lehet a jövőnk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia