Neked van-e horgonyod?

"Így ez a két változhatatlan tény, amelyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon, erősen bátorít minket, akik odamenekültünk, hogy megragadjuk az előttünk levő reménységet. Ez a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya, amely behatol a kárpit mögé."

Ezekben a versekben több kép is megjelenik:
1. A templomba menekülő ember képe, aki az életéért futva megragadja az oltárt.
2. A horgony képe, amely erősen tartja a hajót, nehogy a sodrás magával ragadja, és az összetörjön.
3. A szentélynek képe, ahol a kárpit mögé bemegy a főpap, hogy a kegyelem trónjánál közben járjon a bűnösért.

Mindegyik kép azt célozza, hogy Isten ígéreteiben szilárd, tartós, erős reménységet találjunk. Mint az az ember, aki életveszélyben érzi magát, ezért a szentélyhez menekülve megragadja az oltár szarvát. Így fejezve ki azt, hogy Isten kegyelmére bízza magát, benne reménykedik. Az oltár a szentélyben azt üzeni, hogy Isten gondoskodott helyettesről, aki hordozza az ember bűneit. Ebben van a reménységünk, amely „lelkünknek biztos és erős horgonya”. Ám, amint a horgony csak akkor tudja szilárdan tartani a sodrásban a hajót, ha a kampója erősen belekapaszkodik a fenéken a sziklákba, úgy kell Krisztusba, a mi kősziklánkba kapaszkodnunk. Krisztus, a nagy főpapunk által pedig közvetlenül Isten trónja elé jutunk kéréseinkkel, Ő a „kárpit mögött” Isten színe előtt jelenik meg értünk.
Isten ígéreteket adott a Messiásra vonatkozóan. Azt ígérte, hogy aki hisz Krisztusban, azt gyermekévé fogadja, bűneit megbocsátja, életét megtisztítja, és üdvösségre vezeti. Isten szava igaz, és önmagában is megáll. Azonban ahhoz, hogy teljesüljön az életünkben, van egy feltétel. Az ígéret azoknak szól, akik hisznek, vagy másként megfogalmazva: bíznak. Isten szeretné a bizalom megszületését könnyebbé tenni számunkra, ezért nem csupán ígéreteket adott, hanem meg is esküdött ezeknek az ígéreteknek a teljesítésére. „Emberi módon” fejezve ezzel ki, hogy ezekre az ígéretekre teljes bizalommal építhetünk.

Ragadjuk meg hát Isten ígéreteit hittel, és ápoljuk a lelkünkben a bizalmat!

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet