Jósua és a szennyes ruha

„Jósua ugyanis piszkos ruhába öltözve állt az angyal előtt. Azután ezt mondta az angyal az előtte állóknak: Vegyétek le róla a piszkos ruhát! Neki pedig ezt mondta: Nézd! Elvettem a bűnödet, és díszes ruhába öltöztetlek téged.” (Zakariás 3:3-4)

Jósuának piszkos volt a ruhája, pedig nem földműves vagy kőműves volt, hanem Izrael első számú vallási vezetője; főpap volt. Az volt a tisztje, hogy Isten előtt képviselje a népet, közbenjárjon értük. Izrael számára pedig be kellett mutatnia Istent, közvetítenie kellett az Úr üzenetét, képviselni az Ő akaratát. Feladatai között szerepelt még a nép bűneinek rendezésében való közreműködés, áldozati állatok bemutatása és az ehhez kapcsolódó összes ceremónia végzése. A főpap tehát Isten első embere volt.

A mai ige felfedi a szennyes ruha titkát. Az angyal szerint ez nem más, mint Jósua bűne. Micsoda? Jósua bűnös? Hát nem Ő a mérce egész Izraelben, vallási kérdéseket illetően? Nem ő a követendő példa? Hogyan lehet főpap, hogyha bűnös? Hogyan közreműködhet mások bűneinek rendezésében, hogyan mutathat be állatáldozatot, hogyan járulhat Isten színe elé, amikor ő is bűnös?

Isten népe nem bűntelen, sohasem volt az, még a vallási vezetők sem. Az ige ugyanakkor reménységet ébreszt bennünk, mert bemutatja, hogy az angyal elvette Jósua piszkos ruháját, és helyébe díszes ruhába öltöztette. Amíg a szennyes ruha a bűnt, a díszes ruha a tisztaságot, bűntelenséget, ártatlanságot jelképezi. A bűn tehát mégsem marad az istenfélő ember életében. Szükségszerűen meg kell és meg is fog tisztulni az élete és a jelleme, Isten segítségével.

Hadd kérdezzek tőled valami nagyon bizalmasat: bűnös vagy? vannak bűneid? Nem kell válaszolnod, úgyis tudom, hogy vannak. Csakúgy, mint nekem is.
A jó hír az, hogy Isten elkéri tőled a bűneidet. Ezt mondja ma reggel neked: »Add nekem a szennyes ruhádat, nem áll az jól neked. Majd én felöltöm. Neked viszont adok egy vadonatúj, díszes, ragyogóan tiszta ruhát. Próbáld fel, meglátod, úgy illik majd rád, mintha csak rád öntötték volna… Na, ugye megmondtam. Látom, nagyon tetszik neked. Ebben sokkal jobban festesz, nagyon jól áll. Teljesen más emberré lettél, amióta viseled. Ez való neked, viseld örömmel és büszkén.

Ja, még valami… megkérlek, hogy mondd el minden barátodnak és ismerősödnek, hogy ha ruhára van szükségük, jöjjenek csak Hozzám, szeretettel várom őket. Nekik is tudok adni díszes ruhát, ingyen, pont a méretüket. Tudom, hogy ők is nagyon fognak örülni neki. Küldd hozzám őket bátran, már nagyon várom őket.«

Legyen a ruhád tiszta és tapasztald meg ma (is) a bűnbocsánat örömet és szabadságát!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet