Te hogyan viszonyulsz hozzájuk?

„Ekkor megszólalt János: Mester, láttunk valakit, aki a te nevedben űzött ki ördögöket, és igyekeztünk megakadályozni ebben, mert nem követ téged velünk együtt. Jézus azonban ezt mondta neki: Ne akadályozzátok őt, mert aki nincs ellenetek, az mellettetek van.” 
A címben feltett kérdésre minden hívőnek, de végső soron minden embernek válaszolni kell. Hogyan viszonyulsz a más felekezethez tartozó hívőkhöz? Hogyan viszonyulsz a más nemzethez tartozó embertársaidhoz? Hogyan viszonyulsz a másik csapat drukkereihez? A kérdéseket hosszasan sorolhatnánk, hiszen az élet természetes módon hozza ezeket a helyzeteket. 

Szeretünk tartozni valahova. Biztonságérzetet ad, jólesik az „akol melege”, megerősíti az identitásunkat. Ezzel önmagában nincs is baj. Viszont mindig lesznek, akik mások. Akik a körön kívül vannak. Hozzájuk hogyan viszonyulunk? Kinek tekintjük őket? Az identitásunk része az is, hogy mi nem olyanok vagyunk mint ők, hogy velük szemben határozzuk meg magunkat? Ridegen, elutasítóan, netán gyűlölettel viselkedünk velük? Ellenségnek látjuk, elítéljük őket? Erős összetartó hatása lehet egy csoportban ennek is! 


Jézus életében azonban nem ezt látom. Miközben nem volt számára kétséges népének és saját magának küldetése (l. János evangéliuma 4. fejezetét), nem viselkedett elutasítóan a „pogányokkal”, azaz a más nemzetekhez tartozókkal sem. Az ő megmentésükért is jött és ennek megfelelően viszonyult hozzájuk.
Jézus a világ megváltójaként jött el, minden ember üdvösségét szeretné. Számára már az is lehetőséget és alkalmat teremt, ha valaki nem kifejezetten elzárkózó vagy ellenséges. Hatalmas árat fizetett minden egyes ember megmentéséért, azokért is, akik végül örökre elvesznek. Milyen fontos hát, hogy a követői ugyanezzel a megmentő szeretettel viszonyuljanak minden emberhez, s ne viselkedjenek senkivel ridegen, vagy elutasítóan csupán azért, mert nem mindenben értenek egyet.
Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet