Bölcs felelet


„Öröme van az embernek szája feleletében; és az idejében mondott beszéd, oh mely igen jó!”

Az elmúlt szombaton, ahogy a Bibliai Olimpia döntőjére rendeztük be a termeket jó volt látni, ahogy a gyülekezeti épület majd minden sarkában az utolsó pillanatokat is kihasználva a fiatalok egymást kérdezgetve lapozzák a Bibliát, az Apostolok cselekedeteit.

Ugyanakkor, miközben néztem őket az a kérdés fogalmazódott meg bennem: Vajon mennyi marad meg mindebből? Tényleg azoknak van igaza, akik szerint ez csak egy gyorsan bebiflázott lexikális tudás, nevek, helységek és számok halmaza, aminek semmi értelme?

Hogy mire jutottam? Azt, hogy személy szerint, kinek vált szokásává akár a Bibliai Olimpia következtében a Szentírás naponkénti kutatása, és hogy ki milyen alaposan olvassa a Bibliát, azt nem tudom.

De hiszem, hogy Isten Igéjének minden egyes szava, olyan mint a nemes növény magja. Amit mikor elvet az ember látszólag semmi haszna, semmi értelme, mert sokáig nincs látszata. Legalábbis nem a felszínen. Ám a talajban, a felszín alatt nagyon is komoly változás megy végbe.

Ha bölcs szeretnél lenni, az adott helyen és időben a megfelelő feleletet adni, vagy épp hallgatni, amikor arra van szükség, akkor ha megszokásból is, de forgasd a Bibliát, még ha estére elfelejted is, de tanulj meg pár sort reggel. „Rejtsd szívedbe az Isten beszédét” (Zsolt.119:12), ami előbb utóbb áttöri annak kemény kérgét, kisarjad, és jó termést hoz.

Ahogy Jézus mondja: „A jó ember az ő szívének jó kincséből hoz elő jót; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincséből hoz elő gonoszt: mert a szívnek teljességéből szól az ő szája.” (Luk.6:45)

Ha bölcs feleletet szeretnél adni, akkor bölcs szívre van szükséged, ilyet pedig csak Isten tud adni. Ezért legyen napi imádságod:

Uram, „Taníts úgy számlálni napjaimat, hogy bölcs szívhez jussak.” (Zsolt.90:12)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet