A legjobb tanító

„És monda nékik: Kövessetek engem, és azt mívelem, hogy embereket halásszatok.

Vannak bizonyos szavak, amik kifejezetten nagy hatással vannak az emberre. Olyan mondatok, amelyek képesek arra, hogy teljesen átalakítsák az ember életét és olyan célt adjon, amitől az egész élet értelmet kap. Ez a ma szöveg egy ilyen mondat!

Látható Jézus mondanivalójában a progresszió. Nem csak valami légből kapott nagy szavak durrogtatásáról van szó, hanem példát állít fel. Igen, ilyen egy vezető. Megmutatja, hogy kell csinálni, amit csinálni kell, aztán felhatalmazást ad ahhoz, hogy a munka eredményes legyen. A legnagyobb akadálya egy projektnek az, ha megbízott szervezőnek nincs döntési helyzete. Lassítja a folyamatot és inkompetenssé teszi a szervezőt. A folytonos egyeztetések fárasztóak és kiveszi a lelkesedést, az alkotás vágyából fakadó öröm érzetet és a folyamatos kontroll végett sem lesz eredményes a projekt.

Az első feltétel a követés. Nem kell árnyéknak lenni, hanem azt az eszmeiséget kell elsajátítani, amit Jézus tanít. Akik szeretnék tovább olvasni az evangéliumot, meg fognak bizonyosodni róla, hogy az alapja mindennek az őszinte, nyílt szeretet, amiben mindenkinek van része, és senki sem kap kitaszítottságot. Ezzel az alap jellemtulajdonsággal fogad Jézus mindenkit, és ezt kívánja megtanítani az Őt követőknek.

A második egységet az átalakítás folyamata öleli fel. Az átalakulás eltarthat hosszabb-rövidebb ideig is akár. Van, akinek egyik pillanatról a másikra változik meg az élete, másoknak viszont egy hosszabb folyamaton kell keresztül menniük. A Mester azonban türelmesen, de határozottan tanít.
Az ember halászás fogalma viszont azt jelenti, hogy mi magunk is tanítókká válunk és átadjuk azt a tudást, amit kaptunk Krisztustól, minden anyagi és személyes érdeket mellőzve. A cél, hogy jelzőtáblái legyünk a világnak azért, hogy Krisztus felé fordítsuk az emberek figyelmét!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet