Jóindulattal élj!

"És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!"

John MacArthur evangélikus teológus bibliakommentárjában a mai igevers tanulmányozásával kapcsolatban leírja, hogy a Jézus által tanított gondolat nem volt újkeletű a saját korában, mint ahogy ma sem hat újdonságként semmilyen vallás követője számára sem. Leírja, hogy ugyanez a törvény, vagy irányelv minden nagyobb vallás és filozófiai irányzat tanításai közt megtalálható, viszont van egy hatalmas különbség.

Hillel zsidó rabbi például azt tanította: “Ami számodra útálatos, azt ne tedd mással sem!”
Konfúciusz pedig így szólt: “Amit nem akarsz, hogy veled tegyenek, te se tedd mással!”
Egy ókori görög király, Nikoklész pedig a következőket írta: “Ne tedd a másikkal azt, ami haragra gerjesztene téged, ha mások kezére kerülve veled tennék meg.”

Hasonló, igaz? De mégsem ugyanaz. Míg a fenti bölcsek, a lényeget megragadva, intenek az ellen, hogy másokkal kegyetlenül, vagy kihasználó módon bánjunk, addig Jézus tanácsa nem passzív (“te se tedd…”) hanem aktív hozzáállásra bátorít (“ti is úgy bánjatok velük”).

Hogy mi a különbség a kettő között? Az embertársaim — felebarátaim (Lukács evangélliuma 10:25-37) — iránti igazi szeretet.

A szeretetet lehetetlen passzív módon kifejezni. Azzal, hogy valakibe nem rúgok bele, amikor elesik, nem fejezem ki felé a szeretetemet, csupán gonoszság helyett semleges maradok. Így hát Jézus a tanításában a valódi — tettekben megmutatkozó (János első levele 3:18) — szeretetre bátorít bennünket. Ha zavar, hogy valaki kivág elénk az autójával, mi se vágjunk ki más elé hasonló helyzetben. Ha zavar, hogy emberek rajtunk gazdagodnak meg, mi se használjuk ki embertársainkat anyagilag.

Ez is beletartozik azoknak a jézusi tanításoknak a sorába, melyeket könnyű visszamondani és könnyű megérteni, de annál nehezebb megélni. Olyan cél ez ugyanakkor, melyért megéri küzdeni, hiszen a világ csak úgy válhat már most Isten országává — melyről Jézus annyi szépet mondott — ha mind szeretettel bánunk egymással.

Ma próbáld meg te is: csak úgy viselkedj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled viselkedjenek hasonló helyzetben, és figyeld meg magadon, mennyire nehéz, és ugyanakkor áldásos ez az életforma!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet