Isten az égben


„Grádicsok éneke. Hozzád emelem szemeimet, oh te egekben lakozó!”
(123. Zsoltár 1. vers)

Egy a Bibliában is többször előforduló és első olvasatra félreérthető kép; az Örökkévaló az égben, a mennyországban lakik és uralkodik, s számunkra bűnös földi halandóknak megközelíthetetlen és elérhetetlen.

S valóban, jelenlegi állapotunkban bármekkora tornyot is építenénk, soha nem érnénk fel Hozzá, kezeinkkel fizikálisan nem érinthetjük meg, ugyanakkor az Isten evangéliuma, jó híre, hogy a minket gátoló téri és idői korlát ellenére mégis megfogható. Hogy hogyan?

Erre ad választ itt a zsoltárok könyvében a 119. zsoltárral kezdődő és a 133. zsoltárral véget érő énekek gyűjteménye, melyek címsora; grádicsok éneke, szó szerint felmeneteli énekek.

A magyarázók nagy része egyetért azzal, hogy ezeket a Jeruzsálembe érkező zarándokok a templom lépcsőin felmenve énekelték, kifejezve az Úr szabadításába vetett bizodalmukat.

A templom épülete, az oltáron bemutatott áldozatok, a felharsanó sofár hangja, az ünnepek, a könyörgések mind arról szóltak, hogy igenis van összekötő kapocs az ég és a föld között.

Bizony, minden imádság egy-egy lépcsőfok, melyeken keresztül nem Istent húzhatjuk le magunkhoz, hanem mi emelkedhetünk fel Őhozzá, ahogy olvassuk: „Hozzád emelem szemeimet”.

S mit látsz, ha felnézel? Egy távolban megbújó, rejtőzködő Istent? Egy bosszúálló, bűntető Atyát? Vagy a szeretet Istenét,

aki: „Nem engedi, hogy lábad inogjon; nem szunnyad el a te őriződ.” (121. Zsoltár 3.vers)

aki „Szerelmesének álmában ád eleget.” (127. Zsoltár 2.vers)

aki „megáld téged a Sionról” (128. zsoltár 5.vers)

aki „megszabadítja Izraelt minden bűnéből” (130. Zsoltár 8.vers)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet