Szabadság szolgálattal


„Mert ti szabadságra hívattatok atyámfiai; csakhogy a szabadság ürügy ne legyen a testnek, sőt szeretettel szolgáljatok egymásnak.”


Az Örökkévaló belénk kódolt legnagyobb ajándéka; a szabad akarat, azaz a szabad döntés, a gondolkodás képessége. Ugyanakkor ez az az ajándék, amit a legtöbbször félreértünk és mellyel oly sokszor visszaélünk.

Lukács evangéliuma 15. fejezetében, a két fiú története jól példázza mindezt.

A kisebbik fiú úgy gondolta, a szabadság az, amikor nincsenek korlátok, nincsenek szabályok, azt csinálok, amit akarok, ez az én életem és senki ne szóljon bele. Csakhogy, ezen fene nagy szabadság alatt hozott rossz döntéseinek következményeit nyögve rájön, hogy mégsem szabad, hanem szolga. Rabszolgája a bűnös vágyainak, rossz szokásainak. Sátán fogságba ejtette és nincs menekvés.

De az otthon maradt nagyobbik fiú sincs jobb helyzetben. S a galátziabeli keresztényekhez hasonlóan, minket hívő embereket is az ő, szabadságról alkotott téves gondolkodása és gyakorlata jellemez inkább.

Bár úgy tűnik, hogy az atya házában jó helyen van. És tényleg, elkerülte a nagy nyilvános bűnöket, de viselkedéséből látszik egész lénye a görcsös megfelelés és az állandó teljesítménykényszer alatt roskadozik.

Ez az önmegváltás szolgasága, amikor az ember a törvény megtartásától reméli, hogy jó pontokat szerezhet az Istennél, vagy hogy így kompenzálhatja a gyilkos indulatait. Ezt a vallásos hozzáállást a vég nélküli erőlködés jellemzi, és állandó bizonytalanság az örök élet elnyerését illetően. Vajon hol tart most a mérleg? Eleget teljesítettem már?  

S míg mi e két fiú által felvázolt végletben, - szabadosság és/vagy törvényeskedés - vagyunk nem érthetjük a Krisztusban felkínált valódi szabadságot, ahol összekapcsolódik a törvény és a szeretet, a szolgálat és a szabadság.

Ez az, amire e levélben Pál oly sokszor utal, amire elhívattunk; a Jézus általi szabadságra, az önkéntes szolgálatra, ahol csak egy számít: a „szeretet által munkálkodó hit.” (Gal.5:6)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia