Illést hollók táplálták

„A hollók hordtak neki kenyeret és húst reggel, kenyeret és húst este, a patakból pedig ihatott.” (1Királyok 17:6)

Izrael bűnei és Isten iránti hűtlensége miatt Illés azt jövendölte, hogy egy évig sem harmat, sem eső nem fog esni Izráel földjére. Ezzel egyidőben az Úr védelmet és gondoskodást ígért Illésnek az ínséges időszakra. Furcsamódon hollók táplálták őt minden reggel és este, húst és kenyeret hozva neki, inni pedig a patakból tudott.

Illés történetét tovább olvasva láthatjuk, hogy az Úr gondoskodása folyamatos volt, hiszen amikor a patak kiszáradt, az Úr egy szegény özvegyasszony gondoskodására bízta prófétáját. A történet képtelensége, hogy ennek az özvegyasszonynak szinte semmije sem volt. Éppen arra készült, hogy fiával együtt elkészítse utolsó sütésre elég lisztjét és olaját, utána pedig meghaljon. Ahogyan képtelenségnek tűnt a hollók általi gondoskodás, ugyanúgy képtelenség volt az is, hogy ez a nincstelen özvegyasszony megelégítse Isten prófétáját étellel és itallal az ínséges időszak alatt. Istennél azonban nincs lehetetlen! Az asszony, Illés szava iránti engedelmességének az lett a következménye, hogy a maroknyi liszt és a kevéske olaj nem fogyott el, hanem kitartott addig, amíg újra nem esett eső a földre. Isten ígérete így hangzott az özvegyasszonynak: „Mert így szól az Úr, Izráel Istene: A lisztesfazék nem ürül ki, és az olajoskorsó nem fogy ki addig, amíg az Úr esőt nem bocsát a földre” (1Királyok 17:14).

Hihetetlennek tűnő történet. Mégis igaz! Illés és az özvegyasszony tapasztalata ékes bizonyítéka annak, hogy Isten gondot visel a benne hívőkről, akik bizalmukat belé vetik, s engedelmeskednek szavának. Ézsaiás könyvében van egy ígéret, ami erről a csodálatos gondoskodásról biztosít: „Aki igazságosan él, és őszintén beszél, megveti az elnyomással szerzett nyereséget, nem fogad el megvesztegetést, hanem elhárítja a kezével, bedugja a fülét, hallani sem akar vérontásról, befogja a szemét, látni sem akar gonoszságot. Az ilyen ember magas helyen lakik, sziklaerőd a fellegvára. Kenyerét megkapja, vize állandóan van [el nem fogy]” (Ézsaiás 33:15-15).

Isten nemcsak megteremtette ezt a világot, hanem fenn is tartja. Ő a szeretet és a gondoskodás Istene. Dávid erről így énekelt: „Gyermek voltam, meg is öregedtem, de nem láttam, hogy elhagyatottá lett az igaz, sem azt, hogy gyermeke koldussá vált” (Zsoltár 37:25).

A keresztényeknek ma nem csak Isten szeretetéről kell beszélniük, hanem az Ő gondoskodását is be kell mutatniuk embertársaik számára. Jézus sem csupán prédikált és tanított Isten országáról, hanem megtapasztalhatóvá tette azt hallgatói számára, amikor enni és inni adott a köré gyűlt sokaságnak. Ezzel szerette volna testközelbe hozni Isten gondoskodását.

Légy te is eszköz Isten kezében, akin keresztül a körülötted élők kézzelfoghatóan megtapasztalják, hogyan néz ki a gyakorlatban Isten szeretete és gondoskodása. Mutasd meg a nekik hogyan gondoskodik róluk Isten, miközben szükségleteikben segítséget nyújtasz. Legyél te is olyan, mint Illés történetében a hollók, vagy az özvegyasszony, akiken keresztül Isten szeretete és gondoskodása vált megtapasztalhatóvá.

Legyen tapasztalatokban gazdag napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet