Ahogyan élni érdemes!

"Mindenkor örüljetek. Szüntelen imádkozzatok. Mindenben hálákat adjatok; mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok."


Megfigyeltétek már a boldog embereket? Tudjátok azokat, akiknek olyan jó a környezetében lenni, mert árad belőlük a pozitív gondolkodás, a jóság, a vidámság, akiknek alap, hogy mosolyognak másokra. Az embernek az az érzése mellettük, hogy így érdemes élni, de vajon mi a titkuk? Amikor rákerestem erre az interneten, találtam 6, 9, 10, 13 és 25 tanácsból, titokból álló listát is. Szinte mindegyikben nagyon jó dolgok voltak felsorolva, mint a nemet mondás, hogy tudjunk nevetni önmagunkon, vagy őrizzük meg nyitottságunkat és még sorolhatnám. A mai idézetünkben csupán három fontos dolog van említve, de ezeket mindig, folyamatosan és minden helyzetben tennünk kell. Ez a három dolog pedig nem más, mint az öröm, az imádság és a hálaadás. 

Mindig örülj! - "De hát hogyan?" Az öröm az nem olyan, hogy vagy van okunk rá, vagy nincs? Nem pontosan azért van kevés belőle, mert az életünk tele van nehézségekkel, és leginkább csak az ifjúkorunkhoz, a boldog gondtalansághoz tudjuk kapcsolni az örömöt? A Biblia szerint nem. Az igazi örömre ugyanis mindig van okunk, mert az nem emberi forrásból táplálkozik, hanem isteniből. Ne értsetek félre, nem becsülöm le azt, hogy örömet tudunk szerezni másoknak, de állandó örömforrás az, amit Istentől kapunk. Az, hogy Krisztusban örök életünk van, hogy senki sem tudja elvenni üdvösségünket. Történhet bármi, egészség-betegség, gazdagság-szegénység, nyomorúság-halál, mi az Ő kezében mindenkor biztonságban vagyunk, így mindenkor van okunk örülni.

Szüntelen imádkozz! - "Hogy mit tegyek? Szünet nélkül csak mondjam, mondjam a zsolozsmákat, hát az nem fog menni! Egyszerű oka van: élni is kell amellett, hogy az ember ájtatoskodik!" - mondanák sokan, de nincs igazuk! Ugyanis itt nem arról van szó, hogy minden szavunk állandóan imádság legyen egy könyvből, hanem arról, hogy egész lényünket az Isten iránti imádat jellemezze. Ahogyan az igazi istentisztelet sem állandó prédikáció-hallgatásból, templomi alkalmakon való részvételből áll, hanem mások segítése, a jócselekedetek gyakorlása is az; úgy a szüntelen imádat is mást jelent. Azt, hogy számunkra Isten az egyetlen, akit imádunk, hogy életünkben Őt tesszük az első helyre, mert Ő a meghatározó. Amit mond, az szabja meg egész életünket, értékrendünket, arra építünk.

Minden helyzetben légy hálás! - "Akkor is, ha nem érzem???" Igen! Ahogyan a keresztény ember örömének forrása sem pusztán egy bizonyos esemény bekövetkezte vagy elmaradása, úgy a hálája sem emberi indokokra vezethető vissza. Gondolj csak bele! Ha Istennel biztonságban vagyok, mert bármi történjen is, üdvösségem van, enyém az örök élet, akkor mire van még szükségem? Ha minden a javamat szolgálja, mitől érezhetnék még több hálát? Szorult helyzetbe kerülök? - Erősödik a hitem! Jólét köszönt rám? - Segíthetek másokon! Minden helyzetben hálás lehetek Istennek, mert van miért élnem és ez boldogságot hoz.

Ez, ez a boldogság az Isten akarata mindannyiunk életében.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia