Mennyit érsz?

"De most így szól az Úr, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged. Mert én, az Úr vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód! Kárpótlásul adom érted Egyiptomot, Etiópiát és Szebát adom helyetted."

Azt szokták mondani, hogy minden annyit ér, amennyit a vevő hajlandó adni érte.

Lehet szidni az Apple céget, hogy milyen drágák a készülékeik, vagy flancos éttermeket, hogy “nagy tányéron kis semmiért” elkérnek egy fél fizetést, de amíg vannak olyanok, akik hajlandóak az általuk kért összeget kifizetni, addig várhatóan nem fogják lejjebb szállítani az áraikat. Mert minden annyit ér, amennyit hajlandóak adni érte. 

A mai kérdésünk a következő: mennyit ér az ember? Mennyit ér az élet? A filozófusokat évszázadok óta foglalkoztatja. Ez a kérdés az alapja minden másnak: abortusz, halálbüntetés, emberkereskedelem… inkább nem is sorolom, de  azt hiszem, érted. Mennyit ér az ember? És ami talán a legfontosabb kérdés az összes közül, amin már sokat gondolkodtál te is:

Te mennyit érsz? Tudod a választ?

Mert azt hiszem, én tudom! Tudom, hogy mennyit érsz! Érdekel? Kezdjük az értékbecslést!

Isten teremtett — Hajlandó volt időt, energiát, munkát fektetni abba, hogy létezz, és olyan legyél, amilyen vagy. Ha a mai nap kérdés lenne a számodra, hogy mit is ér az életed, gondolj az ézsaiási szövegre: "most így szól az Úr, a te teremtőd. Hogy ez mit jelent? Ha valamire oda van írva, hogy “kézműves”, máris többet ér, mert tudod, ebből nincs még egy a világon. Ez vagy te. Kézműves alkotás, amilyen nincs még egy a föld színén.

Isten tulajdona vagy — A világ egyik legdrágábban eladott gitárja egy fehér Fender Stratocaster. A gitár “nem egy nagy szám”, a 60-as években mindenki ilyent használt, hiszen ez volt a Fender első formatervezett, tömeggyártású gitárja. Miért adott érte mégis kétmillió dollárt Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója? Mert a gitáron Jimi Hendrix játszott… "Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!"

Isten védelmezettje vagy — Szóval még mindig vannak dolgok, amik miatt félsz a jövőre gondolva? "Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged. Mert én, az Úr vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód! Kell ezt még ragoznom?

Minden annyit ér, amennyit a vevők hajlandóak adni érte. Ha ez igaz, akkor te pontosan annyit érsz, amennyit Isten képes volt fizetni érted. Hogy ez mennyi? "Kárpótlásul adom érted Egyiptomot, Etiópiát és Szebát adom helyetted.” Vagy mondhatnánk, hogy Amerikát, Kínát és Németországot. De még ennél is többet! Az egyetlen Fiát. Ez pedig nem volt kevés, sőt, nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy a világ minden pénzénél is sokkal többet ér. Mindenki annyit ér, amennyit hajlandóak adni érte.

Az azonban, hogy elfogadod-e az értékedet, már csak rajtad múlik.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet