Perpetuum mobile vagy kapcsolat az élet forrásával?


"Hát nem tudod és nem hallottad még, hogy örökkévaló Isten az Úr? Ő teremtette a föld határait. Nem lankad el és nem fárad el, s bölcsessége kifürkészhetetlen. Erőt ad a fáradtaknak, és gyámolítja a kimerültet. Még a fiatalok is elfáradhatnak, ellankadhatnak, az ifjak is összeeshetnek erőtlenül. De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el."
Ésaiás 40.28-31 (Szent István Társulati Biblia)


Napjaink egyik jellegzetes életérzése a fáradtság. Ennek hátterében néha rejtett betegség áll, de sokszor egyszerűen a megszokott életvitelünk, a krónikus stressz, a problémák felett érzett aggodalom az oka. Ebből következik, hogy keressük a felüdülés, feltöltődés, pihenés alkalmait, amit vagy sikerül megtalálnunk, vagy nem. Néha a szabadságról visszatérve fáradtabbak vagyunk, mint amikor elindultunk.

A Biblia nem ígér soha el nem fogyó életerőt nekünk, sem azt, hogy egy-egy megállás varázsütés-szerűen pótolni tudja a mélyen kimerített életenergiákat. Sőt azt ígéri, hogy „elfáradnak az ifjak és meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is.” (Károli ford.) Amit ígér az, hogy azoknak az ereje újra és újra megújul, akik bíznak Istenben. Hit által az élet forrásával kerülhetünk kapcsolatba, azzal, aki a „földkerekséget teremtette”, aki soha nem fárad el, s akit egyetlen bonyolult nehézség sem ejt zavarba. 

A bizalom többet jelent azonban puszta hitvallásnál. Jelenti azt, hogy rábízzuk Istenre az ügyeinket, és ezért megnyugszunk még mielőtt a problémák megoldódtak volna (vö. 1Péter 1.8-9). Bízunk a Gondviselőben, aki a legjobban tudja, mikor, mire és mennyire van szükségünk (vö. Máté 6.7-8). Ugyanakkor a bizalom azonosulást és engedelmességet is jelent. Azonosulást az értékrendben és engedelmességet az életvitelben, az evésben, ivásban, a munka és pihenés rendjében is (vö. 2Móz. 20.8-11). Így teljesedik Isten ígérete: „akik az Úrban bíznak, erejük megújul.”

Kapcsolódjunk hát össze az erő és bölcsesség forrásával, és bízzunk benne igazán!



Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet