Élvezhetjük munkánk gyümölcsét

"Házakat építenek, és ők laknak majd bennük, szőlőket ültetnek, és ők élvezik majd azoknak gyümölcsét"

Ha engem kérdezel, házépítés - főleg a berendezés része IGEN!!!, szőlőtermesztés NEM!!! - annyira nem is szeretem a szőlőt...

Ez az ige természetesen nem arra való, hogy kevésbé legyen kívánatos az örök élet a szőlőtermesztést nem szeretőknek. Ez a szöveg ellentéte annak, amit először Ádámnak és Évának át kellett élnie, azóta pedig minden emberi lény szembesül vele, aki a bűnfolyamba beleszületett - és eddig másféle ember nem is jött a világra.

Az emberiség minden tagja ismeri a tövis és bogáncskóró törvényét, a fáradsággal szerzett és verejtékkel evett kenyér ízét. (Ez még csak a kenyér-szint volt, szőlőről még nem is beszéltünk, és már ez is problémás...)

Az Édenből való kiűzetés óta minden ember többé-kevésbé megtapasztalja, hogy mit jelent űzöttnek lenni a saját otthonunkban, amikor nem találjuk a helyünket, mert legbelül valami azt súgja, hogy nem ez az a hely, amire méretezve lettünk, mintha a lelkünkben másféle program futna, mint amit élnünk kell.

Vagy a körülmények miatt semmi hosszútávúba nem tudunk belefogni, mert mindig jön egy sáskahad, ami lelegeli nemcsak a hasznot, hanem még azt is, amivel egyáltalán tovább lehetne haladni.

Házat építeni akkor érdemes, ha biztos lehetsz benne, hogy fogsz is benne lakni, különben túl nagy felesleges fáradság a semmiért. Az ígéret az örök életre, hogy építhetünk házakat és mi magunk lakhatunk benne, és ültethetünk szőlőt és mi magunk élvezhetjük a gyümölcsét a fémjele annak a világnak, ahol soha többé nem kell félni attól, hogy valami derékba törik, elveszik, elrontják, tönkreteszik, megsemmisítik, ellopják, vagy magától tönkremegy, elvész, elromlik és megsemmisül. 

Az örök életről szóló ígéret nem arról szól, hogy olyant kellene megtenned, amit nem szeretsz, hanem végre minden olyant megtehetsz, amit itt szerettél volna, de a mulandóság és a bűntörténelem háborús övezet jellege miatt nem volt rá lehetőség.

Van egy mondás, miszerint szőlőt akkor telepíts, ha legalább száz évre tervezel - vagy hosszabb távra! 

Az örökkévalóság elég hosszú táv... Érdemes küzdeni érte és főleg elfogadni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia