Nem mindenki!

"Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: URam, URam, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát."

Talán ez a népszerű Jézus Krisztus legnépszerűtlenebb, legkevésbé idézett kijelentése napjainkban. Hiszen a mai népakarat egyértelműen kijelenti, hogy a vallásoknak valahol középen muszáj találkozniuk. Urunk mondatai pedig nem csupán kizárják azokat Isten országából, akik Őt, mint URat elutasítják, hanem még az Őt elfogadók között is különbséget tesz.

Mert nem elég szájjal tisztelni Isten Fiát, nem elég kijelenteni, hogy imádjuk Őt, mint Urunkat, hanem bizonyítanunk is kell. Ma azt mondjuk erre, hogy a hitelesség az, ami valóban számít. Nem csak korunk embereinek, de Istennek is elege van már a képmutatásból, az álszentségből. Nem akarja országát megtölteni látszat keresztényekkel! Olyan követőkre vágyik, akik vizet prédikálnak és vizet is isznak. Olyan szolgálatot vár el, amely folytatja Fiának megkezdett szolgálatát a földön. Lehet, hogy ez túl nagy igénynek tűnik nekünk, de az Újszövetség leginkább arról szól, hogy Isten biztosít mindent ehhez a munkához.
* Megossza a hatalmát velünk, hogy hasonló dolgokat tegyünk, mint Ő. (Jn 14,12)
* Mindent, amit kérünk az Ő nevében, biztosít nekünk. (Jn 16,23)
* Legnagyobb segítségként elküldi a Szentlelket, a Vigasztalót, hogy támogasson minket. (Jn 14,16-17)
* Aki ajándékait megossza közöttünk szükség szerint (1Kor 12,7-11) - és még sorolhatnánk.

Nem marad hát más, ha nem mehet be mindenki, akkor meg kell tudnunk, hogy ki léphet be oda, ahová mindenki szeretne végül bejutni. Jézus egyszerűen fogalmaz és Isten akaratának cselekvőiről beszél. Nem tudom, hogy vagytok vele, de gyerekkoromtól tanulom, hogyan kell mások akaratának engedelmeskedni. Tanultan otthon a szüleimnek való engedelmességet, a suliban a tanároknak való engedelmességet, a munkában a vezetőknek valót és nem ment mindig fényesen... Hát nektek? No, és akkor mit mondjunk erről a feladatról? Ugye, nem egyszerű. De van egy kis segítségünk. Ez pedig nem más, mint az, ami minden kapcsolatban a legfontosabb, ami minden közösség mozgató ereje, központja: a SZERETET. Mert, ha szeretünk, akkor fontos a másik akarata. A szeretet segít nekünk az engedelmességben és a szeretet tesz minket hitelessé is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia