Ne félj, csak higgy!


Jézus pedig mikor ezt hallotta, felele néki, mondván: Ne félj; csak higyj, és megtartatik.

(Lukács evangéliuma, 8. fejezet 50. vers)

Kapernaum. A zsinagógától hatalmas tömeg hömpölyög Jairus házához. A tömeg élén a 12 éves beteg gyermekéért aggódó édesapa. Nyomában a Mester, a tanítványok, no meg a város apraja-nagyja. S miközben közelednek a házhoz, egyszer csak Jézus megállítja a menetet és jelzi valaki megérintette őt.

Persze, ez nem csoda – mondják – ahol ennyi ember van, természetes, hogy hozzád érnek. Aztán, mikor előtűnik egy az érintés hatására a 12 éves betegségéből meggyógyult asszony, akkor mindenki előtt nyilvánvaló; itt ma csoda történt.

De, mielőtt elkezdenének örülni, egy szolga érkezik Jairus házától, aki közli a szörnyű hírt: „Meghalt a leányod; ne fáraszd a Mestert!” (49.vers)

Micsoda csalódás! Azt gondoltam, hogy Isten szeret, és nem hagyja, hogy ártatlanok szenvedjenek. Jézus! Miért nem siettünk jobban? Miért kellett megállni? Miért engedted, hogy meghaljon a gyermekem?

Bizony, sokszor találhatjuk magunkat Jairus helyzetében. Amikor szépen eltervezzük, hogy Isten miként fogja orvosolni problémáinkat, hogy miként fog kiemelni a bajokból. Mivel jó hívők vagyunk, úgy gondoljuk, hogy minket különleges bánásmód, különleges védelem, de legalábbis különleges segítség illet meg. Aztán csalódunk, mikor nem a mi elgondolásaink szerint alakulnak a dolgok.

Igen, a Jairuséhoz hasonló szituációk mutatják meg azt, mennyire mered Istenre bízni az életed, a szeretteid, a munkád, mindened. Ugyanakkor Jézus arra akar ma megtanítani, hidd el, hogy Ő jobban tudja, minek, mikor és hogyan kell történnie.

’Ne félj tehát, csak higgy!’

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet