A vőlegény érkezése


„Amíg azok távol voltak vásárolni, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Azután bezárták az ajtót.”

Nincs annál rosszabb dolog, mint amikor két ember, aki találkozni szeretne, elkerüli egymást. Mikor mind a ketten a másikat keresik, és mozgásban vannak, a statisztika szerint sokkal kisebb a valószínűsége, hogy valahol találkoznak, mint ha az egyikük egy helyben várakozna. Valami hasonló dolog történt a Jézus által elmondott példázatban is: tíz szűz, akik a vőlegényt várták a menyegző estéjén, mind a helyszín bejárata előtt várakoztak. Az ünnepség nem kezdődhet el a vőlegény nélkül. Ahogy telt-múlt az idő, a lámpásokból kifogyott az olaj, és a nők egy része tudatosította magában, hogy nincs mivel utántölteni őket. A feledékenységük azonban végzetes következményeket hozott maga után: a megérkező vőlegény nem találta őket az ajtó előtt.

Ha egy erdőben, tömegben, vagy egy ismeretlen városban szem elől tévesztjük egymást, van néhány fontos szabály, amit be kell tartanunk, hogy mihamarabb újra megtalálhassuk egymást:

  1. Legyen egy biztos találkozóhely. A Sziget Fesztiválon van egy hely, ahol az egymást szem elől tévesztő Szigetlakóknak lehetősége van újra találkozni egymással. Ez egy világító “fénybiblia” a Hetednapi Adventista Egyház Lelki Betérőjének ajtaja mellett. Vendégek tucatjai választják ki ezt a különleges helyet arra, hogy biztos pontként szolgáljon a számukra, ahol újra egymásra találhatnak. Ilyen biztos pont volt a tíz szűznek a menyegző helyszínének ajtaja, és nekünk az a hely, ahova Isten bennünket helyezett. Ott szolgáljunk neki, ahova helyezett minket, hiszen ott is fog keresni bennünket.
  2. Mindig legyen nálad elég ellátmány. Az öt balga szűz problémája nem az volt, hogy nem volt náluk lámpaolaj, hanem az, hogy nem volt elég. Amikor az erdőben komoly túrára készülünk, mindig vigyünk magunkkal elég élelmet, hogy vészhelyzet esetén is legyen elég energiánk elraktározva. A szentlelket jelképező olaj is egyfajta energiaként szolgál a keresztény ember számára: nélküle még Jézus visszajövetele előtt “kialszik a tűz”, ami bennünk gyúlt. Ahogy a szüzek esetében is.
  3. Maradj egy helyben! Ha megérkeztél a találkapontra, és van elég élelmiszered is, maradj egy helyben! A legfontosabb tanács, amit túravezetőinktől hallottunk, hogy maradjunk egy helyben. Ne induljunk el a másik keresésére, mert csak el fogjuk kerülni egymást. A tíz szűznek nem kellett keresni a vőlegényt, mert tudhatták, hogy meg fog érkezni előbb, vagy utóbb. Ha van elég ellátmány, megvan a biztos találkahely, akkor bennünket is meg fog találni a másik személy, éppúgy, ahogy Isten is. A keresés munkáját ő végzi, nekünk csak kitartóan várnunk kell őt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia