Ne félj tőlük!


"Ne rettegj tőlük, mert közöttetek van Istened, az Úr, a nagy és félelmetes Isten!"

Te mitől félsz a legjobban?
Mind félünk valamitől. Még azok, akik erősnek mutatják magukat, és az érzelmeiket a magabiztosság álarca mögé rejtik, ők is félnek — legfőképp attól, hogy egyszer majd kiderül a gyengeségük, és sebezhetővé válnak. Vannak, akik valamiféle fóbiával küzdenek, és megmagyarázhatatlan ok nélkül félnek bizonyos állatoktól, élethelyzetektől, vagy például a magasságtól. Ezeken kívül az élet is hoz olyan helyzeteket, melyektől félünk: egy költözés, egy hirtelen változás, egy betegség, vagy akár maga a halál is lehet oka a félelmünknek. Mi pedig mágnesként vonzzuk magunkba az okokat: félünk a sötéttől, félünk egy-egy embercsoporttól, félünk a jövőtől, félünk, hogy a múltunk utolér bennünket. Félünk valakitől, félünk valamitől, félünk önmagunktól, és attól, hogy egyedül maradunk… Mindannyian félünk valamitől.

Mózes ötödik könyvének hetedik fejezetében Izrael egy hatalmas változás előtt áll. Hamarosan beléphetnek az ígéret földjére, és elfoglalhatják Kánaánt. Nem csoda hát, ha féltek. Ez a föld már közel negyven éve híres — vagy inkább hírhedt — a nép között. Itt óriások laknak, és bármilyen gazdagsággal és jóléttel kecsegtetne is, bevenni a lehetetlennel egyenértékű. Legalább is tízen ezt mondták abból a bizonyos tizenkettőből. A félelem sokszor irracionális, éppen ezért észérvekkel nem tudunk segíteni a másik emberen. Hiába mondod a rutinműtétre váró betegnek, hogy az esetek kilencvenkilenc százalékában komplikáció nélkül lezajlik a beavatkozás, ő akkor is arra a maradék egy százalékra fog gondolni. Hiszen a félelem irracionális, és ezt Isten is nagyon jól tudja.

Izrael számára sem a helyzet magyarázatával próbálja gondolataikat a félelemről a reményre irányítani. Nem azt magyarázza el, hogy mennyi az esélyük a győzelemre, vagy hogy többen vannak, mint a város védői, így azok termete nem lehet fenyegetés a számukra. Az ő félelmükre a gyógyír három szóban leírható: “Közöttetek van Istened”.

Igen, az élet tele van félelmetes dolgokkal, kezdve egy egy elromlott kapcsolat helyreállításától, egy vizsgán, vagy állásinterjún, az életünkben történő nagy változáson keresztül egészen a halállal való szembesülésig — az élet valóban, komolyan félelmetes. Három szó azonban megoldást jelent mindenre, ami félelemmel tölt el: veled van Istened. Ha félsz, az azt jelenti, hogy nem ismerted fel, hogy Isten mennyivel hatalmasabb, mint a félelmed tárgya. Eddig is megsegített, mannát adott, vízen keltél át, átvitt és valóságos értelemben is, nem egyszer. "Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?" (Rómabeliekhez írt levél 8:31)

Így hát ma van a napja: tedd le azt, amitől a legjobban félsz a nagy és félelmetes Isten kezébe! Többé nincs mitől tartanod! Veled van Istened.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet