Hallgass meg!

„Hallgasd meg szolgádnak és népednek, Izráelnek a könyörgését, amikor imádkoznak ezen a helyen! Hallgasd meg lakóhelyedről, a mennyből, hallgasd meg, és bocsáss meg nekik!




Biztos mindenki járt már úgy, hogy valamit nagyon el akart mondani, valami nagyon, de nagyon ki kívánkozott, de az őt körülvevő társaság egyszerűen nem hagyta szóhoz jutni. Nemrég jártam ebben a cipőben, annyiszor hozzákezdtem a mondanivalómhoz, de érdeklődés hiányában abbahagytam a mondanivalóm, míg végül átgondoltam, és azt mondtam magamban, akkor nem is ér annyit a téma, hogy elmondjam.

Izrael népének nem egy újragondolást érdemlő téma volt a nyelvén, hanem mély könyörgés Istenükhöz méghozzá Salamon szájából származtak ezek a mondatok akkor, amikor épp a templom felszentelési imádságát mondta el. 

Érdekes, hogy a templom felszentelési imának, ennek a szent és magasztos eseménynek része az a bús jövő, ami azt feltételezi, hogy az emberek bűnt fognak elkövetni. Vétkezni fognak az Úr ellen. Ez szomorú, de realista kijelentése Salamonnak. A nép vétkezni fog, de felismeri bűneit, és akkor az Úrhoz megy, őszinte bűnvallomással és azzal az elhatározással, hogy felhagynak bűnös szokásaikkal.


Nagy hangsúlyt ad az imádkozó mondanivalójának azzal, hogy ismételgeti: „hallgasd meg!” Akkor használjuk ezt a kifejezést a leggyakrabban, amikor nagy hangsúlyt szeretnénk adni mondanivalónknak. Talán nemcsak velem fordult már elő, amikor nagyon kétségbe voltam, vagy amikor olyan erősen éreztem: Isten kezébe kell letennem mindent, amim csak van különben elveszek. Így éreztem akkor is, amikor eldöntöttem, nem tudok tovább Isten nélkül élni. Nem tudtam semmi mást mondani, csak annyit, kérlek hallgass meg. 

Kedves Barátom, ha van neked is valamilyen mondanivalód az Úrnak kezd így: „hallgass meg!”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet