Nincs mitől félni!

„Nézzétek a liliomokat, miként növekednek: nem fáradoznak, nem is fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözött úgy, mint ezek közül bármelyik.




Amikor az ember egy kicsit feszültebb a kelleténél, akkor a légzése rendszertelenné válik, ki-be jár a levegő a tüdejéből, ezért a szív is többször fog dobbanni, tehát jobb, ha valami megnyugtató dologra gondolunk, vagy valamilyen nyugtató légzési gyakorlatot alkalmazunk.

Jó gyakorlat az is, ha az ember összekulcsolja a kezét és imádkozik, vagy felnyitja a Bibliát és olvas néhány verset, vagy zsoltárt. Mindenkinek kell legyen egy megoldása arra, ha feszült, hogy a feszültségét oldja.

Érdekes a dinamikája ennek a beszélgetésnek, aminek szereplői: Jézus, a tanítványok, és a tömeg. Amikor a tömeg ott tolong, hogy hallják Jézust, hogy lássák őt, először csak szúk körben mondja el a tanítványok számára fontos tanítását: „Óvakodjatok a képmutatástól...” Ezt csak azok hallhatják, akik közvetlen közel állnak Hozzá.

Később a tömegből egy vélhetően türelmetlenségből fakadó kérdés hangzott el, amiben Jézust, mint bírót szerette volna meghallgatni egy peres ügyben: „Mester, mondd meg a testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!” Nyilvánvaló, hogy számára Jézus szava olyan döntő erővel bírt, hogy kész lett volna megtenni, amit a Mester mond, de nem tette, mert az indíték, amivel a kérdés elhangzott csak az önigazolás motivációjával történt meg: (Mond meg neki, amit én akarok)

A tanítványok tanítása után a tömeghez szól, és ad súlyt a mondanivalójának, majd ismét kis körben terjeszti tanításait a tanítványok részére: „Ne aggodalmaskodjatok...”


25-32. versig: ...aggodalmaskodásával ki tudná közületek akár egy arasznyival is meghosszabbítani életét? Ha tehát a legcsekélyebbre sem vagytok képesek, miért aggódtok a többi miatt? Nézzétek a liliomokat, miként növekednek: nem fáradoznak, nem is fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözött úgy, mint ezek közül bármelyik. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, az Isten így öltözteti, mennyivel inkább titeket, kicsinyhitűek! Ti se kérdezzétek tehát, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, és ne nyugtalankodjatok. Mert mindezeket a világ pogányai kérdezgetik. A ti Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van ezekre. Inkább keressétek az ő országát, és ráadásul ezek is megadatnak nektek. Ne félj, te kicsiny nyáj, mert úgy tetszett a ti Atyátoknak, hogy nektek adja az országot!”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia