Erős horgony

"Így ez a két változhatatlan tény, amelyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon, erősen bátorít minket, akik odamenekültünk, hogy megragadjuk az előttünk levő reménységet. Ez a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya, amely behatol a kárpit mögé.” (Zsidókhoz írt levél 6. fejezet, 18-19. versek)

Habár két évet Balatonfüreden éltem, és ez idő alatt gyakorlatilag napi szinten láthattam Közép-Európa legnagyobb tavát, mégis meg kell vallanom: a hajókhoz semmit nem értek. Tudom, hogy nem varázslat, hogy azok a tonnás monstrumok úsznak a víz tetején, de ha az életem múlna rajta, akkor se tudnám, hogy mit kezdjek vele. Azt viszont tudom, hogy nincs rajtuk kézifék, ezért a matrózok jobb híján kénytelenek beérni a láncra szerelt horgonnyal, ha egy helyben akarják tartani a hajót. Ezek a súlyos vas eszközök viszont olyan jól végzik szolgálatukat, hogy évezredek óta csupán minimális változásokon estek át: a vastag és erős köteleket láncok, a kő- és vasdarabokat kimondottan erre a célra öntött kampós vas szerkezetek váltották fel. A horgony viszont ma is olyan fontos, mint egykor volt, nem véletlen tehát, hogy átvitt értelemben a remény és az állhatatosság szimbólumává vált az idők folyamán.

Pál apostol is a horgony képével szemlélteti Isten megbízhatóságát a Zsidókhoz írt levél fent olvasható szakaszában. Két változhatatlan tényről beszél, melyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon. Az egyik ilyen dolog, Isten ígérete, melyet számunkra a Fiában, Jézus Krisztusban ad — és erre utal, amikor a kárpit mögé való hatolást említi, gondoljunk csak a húsvéti eseményekre. Ez az ígérete nagyon hasonlít arra az ígéretre, melyet annak idején Ábrahámnak adott (erre utal a korábbi versekben az ige). Bár Ábrahám már idős korú volt, feleségével, Sárával pedig jócskán túl jártak már azon a koron, hogy gyermekük születhessen, Isten mégis megígérte számukra, hogy gyermekáldásban lesz részük, sőt, “nagy néppé” teszi őket. Hihetetlennek tűnt akkor, és hihetetlennek tűnne ma is, de Isten betartotta az ígéretét. Ez tehát a reménységünk erős horgonyának egyik ága. A másik pedig, ha még az ígéret sem lenne elég, Isten saját magára esküt is tett, hogy még a száz százaléknál is biztosabbak lehessünk a megbízhatóságában.

Isten több, mint hétezer ígéretet adott nekünk a Biblia lapjain, melyek közül a legnagyobb, hogy fián keresztül mindannyian örök életet nyerhetünk. Ezt pedig nem csak megígérte, hanem meg is esküdött rá, így az élet viharaiban, úgy, ahogy a hajó a balatoni viharokban, ennek a kétágú horgonynak a segítségével szilárdan állhatunk egy helyben. Nincs okunk aggódni és kételkedni: Isten duplán is bebiztosította a jövőnket.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet