Mi a könnyebb?


"Azért pedig, hogy megtudjátok: van hatalma az Emberfiának bűnöket megbocsátani a földön: Neked mondom, - így szólt a bénához, - kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza!"
Lk 5,24

Megbocsátani nem egyszerű dolog, leginkább a bennünket ért sérelem miatt. Mert fáj, hogy megbántottak, hogy csalódnunk kellett. Teljesen természetes az is, hogy csak annak van joga megbocsátani, akit bántottak. Ez az ő privilégiuma, hiszen ő az érintett. Nem szeretjük, ha valaki ilyenkor beleszól a dolgunkba, ha okvetetlenkedik és megmondja, mit kellene tennünk. Persze ott, legbelül tudjuk, hogy végül meg kell tennünk. Nem a másikért, hanem önmagunk miatt is. Mert nem lehet úgy tovább élnünk, hogy kiengesztelhetetlenek maradunk. Erről szól egy csodás ének is, amit bizonyára sokan és régóta ismernek keresztény körökben:

https://www.youtube.com/watch?v=v-fozo2vGGM

A bocsánatot kérő helyzete sem egyszerűbb. Még akkor sem, ha már belátta, hogy rosszul tette, amit tett. Nehéz, mert meg kell alázkodnia, be kell ismernie, hogy hibázott, és a hibáink azt az ideális, rólunk alkotott képet rombolják le, amit olyan sokáig és nehezen építettünk fel. Mégis, ha nem tudjuk megtenni, meg is betegíthet bennünket. Mert nem élhetünk hazugságban. Mint a rosszat tevő kisgyermek, aki boldog, hogy kiderült végre a hibája, még ha büntetés várja is, úgy vágyunk mi is a lelki békességünkre. Ha nem jön el ez a pillanat, akkor megbomlik a belső egyensúly, még az elme is megbomolhat. És ha beteg a lélek, beteggé válik a test is.

Az evangéliumi történetben a béna addig fojtotta el érzéseit, míg végül azok teljesen megbénították. Bűnei letaglózták, tönkretették, már semmit sem volt képes megtenni önmagáért. Amikor barátai segítségével Jézus elé jutott nem csupán a fizikai gyógyulásra vágyott. Szerette volna újra átérezni azt a szabadságot, amit egyedül csak a lélek tisztasága adhat. Egy meggyötört, bűnei által gúzsba kötözött ember jelent meg Jézus előtt, és Ő tudta mit kell tennie. Megadta neki azt, amire leginkább vágyott: Megbocsátotta elkövetett bűneit. Természetesen ez sokaknak nem tetszett, vitatták Jézus jogát. Ezért Ő még tovább ment, teljesen helyreállította annak életét. Mert mi a könnyebb...?

Bizony így van ez. A megbocsátás csak az első lépés, a helyreállítás csak azután jön. Újra hinnünk kell magunkban! Újra talpra kell állnunk, és folytatnunk kell az életünket! Mindehhez külső segítség kell, Isten megbocsátó, bűnvallásra késztető, tiszta, elfogadó szeretete.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet