„Mert szabad”

„Mert jónak látta a Szentlélek és mi is, hogy ne tegyünk több terhet rátok a szükségesnél:”
Az apostolok cselekedetei 15:28 

„Kicsim, ezt miért csináltad?” - kérdezem a kislányomtól hol jó, hol kevésbé jó kedvemben, és jön is a válasz viszonylag hamar. „Azért, mert szabad.” - és ezzel lezártnak is tekinti a dolgot. És amíg ez az általunk szabott keretekkel megegyezik, addig nincs probléma. Csak megesik, hogy próbálja feszegetni a határokat. 

Ezzel a nézetével pedig nincs is egyedül. Már az Édenben is ezt tettük. Ettünk a gyümölcsből, mert mi úgy döntöttünk, szabad. Az, hogy Isten mit mondott erről, csak másodlagos. Úgy gondoltuk, megszabhatjuk mi a határokat, mert jobban értünk ehhez, mint a Mindenható. 

Aztán bezárult előttünk a Paradicsom kapuja, mi pedig továbbra is megszabjuk magunknak, mit lehet, és mit nem, és ezzel óriási károkat ejtünk. Mindenhol. Végzetes kárt tettünk az Istennel való kapcsolatunkban, és ha Krisztus nem jött volna el, akkor semmi esélyünk nem lenne arra, hogy ezen változtassunk. 

Ezer sebből véreznek a kapcsolatok ember és ember közt, mert túl sokat engedünk meg magunknak a másikkal szemben. Elvesszük azt, ami az övé, egy boldog percét, hitét az emberiségben, a magántulajdonát, a biztonságérzetét, a saját teste felett való rendelkezését... „Mert szabad.” Mert mindent szabad. Mert önzők vagyunk. 

A természetet tönkretettük, mert úgy gondoljuk, vég nélkül pusztíthatjuk az erdőket, gyárthatjuk a szemetet, zsigerelhetjük ki a Földet. „Mert szabad.”

Isten ma egy különlegesen fontos üzenetet akar nekünk átadni. Legyen más a sorrend! Térjünk vissza az eredeti felálláshoz, az Ő elveihez, az Ő korlátaihoz! Engedjük, hogy Ő mutassa meg, mit szabad és mit nem, mert mi már képtelenek vagyunk különbséget tenni jó és rossz között. Engedjük, hogy Ő adja az irányt! 

Isten azt szeretné, hogy gondolkozzunk! Mielőtt bármit tennénk, szólnánk, lépnénk, álljunk meg egy pillanatra, és nézzük az Ő szabályrendszerén keresztül a dolgokat! Keressük az Ő tanácsát, akaratát, vezetését, és éljünk aszerint a mindennapokban! 

Mindannyian szeretnénk jól élni, biztonságban, boldogan, nyugalomban. Hát tegyük szabaddá mindennapjainkban azt, aminek Isten korábban zöld utat engedett, és mondjunk nemet mindarra, ami az általa adott védőkorlátokon kívül esik. És lássuk be végre, a Mindenható jobban tudja. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet