A világ üdvözítője

„És mi láttuk, és bizonyságot teszünk arról, hogy az Atya elküldte a Fiát a világ üdvözítőjéül. Ha valaki vallja, hogy Jézus Isten Fia, abban megmarad Isten, ő pedig Istenben.” János első levele ‭4:14-15

"Bűnösök közt cinkos, aki néma" tartja a régi, de annál találóbb mondás. És valóban, az emberbe bele van kódolva a hozzáállás, hogy ha valami rosszat lát, vagy hall, azt lehetőségei szerint minél hamarabb továbbadja a legmegfelelőbb személyeknek. Ha kozúti balesetet látunk, az első reakciónk, hogy tárcsázzuk a segélyhívót. Hiszen az ilyennel életeket menthetünk, és egyébként is a lelkiismeretünk nyugtalanítana hosszú időn keresztül, ha mégsem tesszük meg. Ugyanez a hozzáállás lehet az alapja a pletykás viselkedésnek is.

Érdekes módon azonban ugyanez a berögződés hiányzik fordított helyzetben. Amikor valami jónak vagyunk szemtanúi, azt nem érezzük annyira fontosnak, hogy továbbadjuk. A pletyka is csak akkor jó, ha rossz, és a hírnek is csak akkor van értéke, amikor valami negatívumról szól. Ha valaki megkérdezi tőlünk, hogy hogy vagyunk, legelőször nem a pozitivumokról kezdünk el beszélni. Miért lehet ez így? Hiszen a keresztény ember kötelessége a jó hír továbbadása.

Láttál már "haldokló" gyülekezetet? Találkoztál már olyan emberrel, akinek a lelki élete a semmivel volt egyenlő? Lehet, hogy te magad érzed úgy, hogy imáid csak a plafonig jutnak el? Rengetegen jöttek már oda hozzám az ötvenmillió forintos kérdéssel: mi a titka az egészséges lelki életnek? Hogyan kerülhetek közelebb Istenhez?

A mai reggeli dicséret a lehető legegyszerűbb matematikai egyenletet vázolja fel a számunkra. Ez a keresztény élet esszenciája:

A+B=C
Tapasztalat + Bizonyságtétel = Egészséges lelki élet

Hiszen mi megtapasztaltuk, hogy mit jelent Istennel élni. Rengeteg esetben megmutatta már magát, és azt, hogy milyen előnyökkel jár, ha őt követjük. Ha így van, akkor ahhoz, hogy a lelki életünk visszabillenjen a normálisba, semmi mást nem kell tennünk, csak továbbadni azt, amit láttunk és hallottunk. A gyülekezet ébredésének alapja a misszió. A személyes fejlődésünk feltétele a bizonyságtevés.
Legyen természetes, ami az apostolok számára is az volt:

"mert nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk." Apostolok cselekedetei 4:20

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia