Ne légy bosszúálló

„Ne légy bosszúálló, se haragtartó a népedhez tartozókkal szemben. Szeresd felebarátodat, mint magadat! Én vagyok az ÚR!”
Mózes harmadik könyve 19. fejezet 18. verse

Egyszer volt egy sziámi macskánk és olyan igazi benti cica volt. Annyira, hogy amikor kinyitottuk az ajtót előtte, hogy kimenjen egy kicsit csak nézett ránk kérdőn, hogy ezt most tényleg muszáj? Ha nagy nehezen mégis belevágott ebbe a kinti kalandba, akkor is valami nehézségbe ütközött. Felmászott a fára nagyjából úgy egy méteres magasságig és utána kegyetlenül nyávogott. Talán tériszonya volt, szinte a tűzoltókat kellett hívni hozzá. Csak segítséggel volt képes lejönni.
Egyik kedvenc időtöltése a függönyön rohangálás volt, amit a család nem nehezen viselt, úgyhogy ennek mindig szidás lett a vége. Ez azonban annyira nem tetszett Kamillának, hogy miután összeszidtuk elbújt valahova és várt addig, amíg meg nem bosszulhatta ezt a dolgot. Egy sötét helyről hirtelen elénk ugrott és megharapott. Nem durván, de azért éreztük, hogy meg van sértődve.

Az emberek is sokszor ehhez hasonlóan viselkednek és nem a fára mászásra gondolok itt, hanem arra, hogy nem tudjuk elviselni a kritikát, az igazságtalanságot, és nem úgy érezzük, hogy feltétlenül mi vagyunk azok a személyek akikek igazságot kell szolgáltatniuk, vagy legalább kompenzálniuk. Nem bízzuk Istenre ezeket a dolgokat. Pedig pontosan erre lenne szükség.

Jézus Krisztus a hegyi beszédben újra megemlíti ezt. „Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket...” Hallgassunk Jézus szavára, aki mindig a legjobbat adja nekünk. Ne legyen benned kétség afelől, hogy kinek az oldalán áll, kit pártol. Felhozza az ő igazságát mindazokra, akik hisznek és bíznak benne.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia