Miről gondolkodjunk?


"Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!"

Fil 4,8

Akik a könyveket szeretik, ma már egyre inkább egy lakatlan szigeten érezhetik magukat, mert annyira képivé, vizuálissá vált a kultúránk. Szinte már írni sem tudunk emotion ikonok nélkül. 😊 Minden arról szól, amit nézünk, amit látunk, amire figyelünk. Gondolkodni is képekben gondolkodunk, szimbólumokban. Például aki hazudik, az ma már nem a szavai értelmét ferdíti el, nem valótlant állít, hanem "vetít", azaz hamis képet mutat.

A Biblia világa még a szó, az ige, a logosz világa volt. Isten Szava egy Szent könyv, Isten Fia János szerint maga az IGE. Isten hatalma a beszéd által nyilvánult meg hatalmas módon. Ma minden a látványról szól és arról, mindez legyen lenyűgöző. Kevésbé ragad meg bennünket a szó, mint a kép. Ezért, amikor a gondolataink épségét szeretnénk megőrizni főleg arra kell figyelnünk, mi az amit nézünk. Ráadásul egyre profibbak vagyunk - mi emberek is abban -, hogy valósághű dolgokat mutassunk a valóság helyett. A filmeken élő dinoszauruszokat látunk, ahol száz lovas vágtat valójában csak húsz nyargal, minden megelevenedik, ami eddig csak az élénk fantáziákban létezett.

Tanuljunk meg bánni a vizuális kultúrával! Ne vegyük sohasem készpénznek, amit látunk, csupán  a látvány miatt! Keressük a képekben, a filmekben és a TV-ben, az interneten is a realitást, a valóságot és ne a fantázia világát! Ha nem tesszük könnyen eltévedhetünk. Pál szavai segítenek. igaz, tiszta, szeretetreméltó, jóhírű, nemes dolgokkal foglalkozzunk! Ezek legyenek a szemeink előtt és akkor biztonságban leszünk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia