Hernyók könyve

„Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, mert olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában.”
János első levele 3:2

Mikor hosszú útra indulunk, alig érünk ki a városból, gyerekeim gyorsan meg is kérdezik:
– Mikor érünk már oda?
Ilyenkor hangjátékokkal próbáljuk lekötni a figyelmüket. Az egyik Lambinusz, a hernyó.

A történet szerint Lambinusz rátalál a Hernyók könyvére, ami leírja, hogy hogyan lesz belőle pillangó. Lambinusz, akinek fajtársaihoz képest – saját szavaival élve – fejlett agytekervényei vannak, nem hisz a mesének, és maga akarja kézbe venni a dolgot.

Először szú barátjával rágat magának két szárnyat. A megfelelő lukakba dugva lábát próbál elrepülni, de a fa túl nehéznek bizonyul, és lezuhan a levélről. Persze mindezért a szú a hibás, mert túl nehézre csinálta a szárnyakat.

Aztán a pókhoz fordult, hátha ő könnyebb anyagból – a hálójából – tud dolgozni. Az átlagnál jóval intelligensebb hernyó azonban hamar rájön, hogy a póknak más tervei vannak a hálóval, így idejében lelép.

Lambinusz úgy látja, hogy csak magára számíthat. Mivel okos, ezért pontosan kiszámolja, hogy honnan és milyen szögben kell leugrania, hogy fölrepülhessen. A kísérlete azonban most se sikerül. Sajgó fejjel kell tudomásul vennie, hogy valami hiba csúszott a számításába.

Ekkor találkozik a csigával, aki értetlenül figyelte Lambinusz próbálkozásait.
– Miért erőlködsz annyira, hogy pillangó legyél? Hiszen nem ezt írja a Hernyók könyve?
Lambinusz megtudja a csigától, hogy ő is a Teremtőtől kapta házát, és ugyan így megvan vele is a terve. A makacs hernyó végül elfogadja a Hernyók könyvét. Elhatározza, hogy bebábozódik. Néhány hét múlva gyönyörű lepkeként száll rá a csiga házára, és megköszöni, hogy bemutatta neki a Teremtőt.

„Reggeli dicséret olvasóim! Most még hernyók vagyunk, de nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy amikor nyilvánvalóvá lesz, akkor a Teremtő olyan gyönyörűvé változtat minket, mint a pillangók, és ezáltal megismerjük azt, hogy ő a szeretet.”

Jó bábozódást a mai napra!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet