Az üdvösség öröme


"Add vissza nékem a te szabadításodnak örömét, és engedelmesség lelkével támogass engem."
Zsoltár 51,14

Voltál már úgy, hogy igazán mélyen átérezted, hogy valamit helyrehozhatatlanul elrontottál? Rád nehezedett már a bűn súlya, következménye, fájdalma? Akkor igazán azonosulni tudsz Dávid kérésével: "Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem". A bűneinkkel való szembesülés mély és sötét verembe, teljes reménytelenségbe taszít bennünket, ahonnan a magunk erejéből nem tudunk kiszabadulni. (Talán az egyetlen - átmeneti - "megoldás" a felejtés, amikor mindent megteszünk azért, hogy ne kelljen a valós helyzetünkről gondolkodni... Nem véletlenül van olyan sokféle módszer arra, hogy a gondolkodásunkat tompítsuk...) 

Milyen hatalmas ajándéka Istennek a Megváltó és a megváltás üzenete! A bűnömre, Ő adott megoldást. Megmentett a halálos ítélettől, új reménységgel ajándékoz meg. Nem csupán megbocsát, de megígéri: kiszabadít a megkötözöttségekből. Nem "olcsó kegyelmet" kínál, hanem "drága" szabadítást, amelynek minden terhét és költségét ő állja.

Amikor szembesülünk Isten mélységes szeretetével, amely a legmélyebben a bűnösökhöz való viszonyulásában látható, akkor a bűntudatból bűnbánat érlelődik. Ez a változás a leginkább abban nyilatkozik meg, hogy mélységes vágy és elszántság ébred bennünk a megváltozásra: "engedelmesség lelkével támogass engem". 

Ma melyik utat választod? Megpróbálod kikerülni a szembesülést, és minden dolgodra mentségeket keresel, vagy engeded, hogy önmagaddal és bűneiddel találkozva átéld a bűnbánat szívszorongató fájdalmát, s megragadod a megváltás ígéretét? Keresed-e ma a legnagyobb örömöt: a megbocsátás (üdvösség) megtisztító örömét?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia