Miatyánk

"Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved,
 jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is..."

Máté 6,9-10

A legismertebb ima a világon. Szinte minden nyelvre lefordították. Jeruzsálem mellett, az Olajfák hegyén áll egy templom, ahol számos létező nyelv mellett magyarul is megtalálható. Ez látható a képen is. A hagyomány szerint Jézus, akár ezen a hegyen is taníthatta követőit arra, mit mondjanak Istennek. Tény, hogy az evangéliumok szerint valóban több alkalommal is időztek tanítványaival ezen a helyen elmélyedés és pihenés céljából.

Az imát nem véletlenül nevezik az Úr imájának is. Maga, a mi drága Megváltónk szavai ezek. Jézus maga mondta, hogy Istent bemutatni jött közénk, azért, hogy az ember és Teremtője közötti kapcsolat teljesen helyreálljon. Ennek a kapcsolatnak egyik legfontosabb eleme a helyes kommunikáció. Hogyan szólítod meg Istent? Mit mondasz neki? Mit kérsz tőle? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk az ima szövegében, amely hét kérés köré van felépítve. Az első három (Isten nevének megszenteltetése, akaratának valóra válása és országa eljöttének óhaja) Isten uralmának valóra válásáért, jogainak földünkön való megvalósulásáért hangzik el. A másik négy az emberre koncentrál, legfontosabb szükségleteinkre, mint a mindennapi kenyér, a bűnbocsánat elnyerése, a kísértésben való megállás és a gonosztól való megszabadulás.

Nem véletlen ez a felosztás, hiszen a tízparancsolat (ld. 2Móz 20), valamint a két nagy parancsolat ("Szeresd a te uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből, és felebarátodat, mint önmagadat!") felosztása is ugyanez. Isten és ember kapcsolatának alapja a szeretet és az engedelmesség, ami a teljes bizalmon alapul. Isten csak egy van, a menyben, és neki egy népe él a földön. Mindenki, aki hozzá tartozik az intimitás legmélyebb szintjére juthat vele. Azt, akinek hatalma végtelen, Azt, Aki kétszeresen is magáénak tudhat minket a teremtés és a megváltás jogán, mi mindannyian megszólíthatjuk olyan közvetlenül, mint édesapánkat és úgy kérhetünk tőle, mint fiai.

Az ima csodálatos szövegét számtalan híresség mondta már el nyilvánosan, sok zeneszerző zenésítette meg, a legjobb igemagyarázók írtak hozzá kommentárt, mint pl. Assisi Szent Ferenc is. Nekem mégis anyai nagymamám hangján cseng a fülemben minden egyes sora. Annak az egyszerű parasztasszonynak a hangján, aki sokszor olvasóját morzsolgatva sorolta, de mégis, amikor engem tanított, csengő, ékes beszéddel tette. Annak a hangján, aki egyetlen megmaradt vallásos emberként képviselte családunkban a hitet, akitől először hallottam ezeket a szavakat: "Mi Atyánk Isten, ki vagy a mennyekben...

Templom az olajfák hegyén

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet