Van barátod?

 Ha nagyon szent választ akarsz adni erre a kérdésre, azt mondod: Persze, hogy van! Jézus az én Barátom. Helyes! „Ó, mily hű Barátunk Jézus…” – énekeled. De azért tedd szívedre a kezedet, nem a telefonodhoz nyúlsz először, ha valami baj ér? És ha segítségre van szükséged, vajon először nem a telefonkönyvedben keresgélsz a barátaid között, hogy ebben az esetben ki tudna most hirtelen rajtad segíteni? Kinek a vállán szoktad elzokogni, hogy ma reggel megint morcos volt a férjed, hogy kamasz gyerekedhez nincs igazán recepted, meg hogy valami miatt visszahívtak újabb ultrahang vizsgálatra?
Lehet, most azt gondolod, ez a nem tökéletes „hívőséged” jele. Szeretnélek nagyon gyorsan megnyugtatni, hogy szó nincs erről.
Ma reggel ezt olvashatod a Példabeszédek könyve 18. rész 24. versében:
„A sok barát tönkreteszi az embert, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél!”
Két dologra figyelj igazán:
1.)    Valóban Jézus legyen a legjobb barátod. Ha bármilyen öröm vagy bánat ér, tanulj meg olyan természetesen Felé fordulni, amilyen természetesen fordul a virág a fény felé. Neki tényleg őszintén, kertelés, tupírozás, önfényezés nélkül kiöntheted a szívedet. Ha ezt teszed, két dolog mindenképpen biztos: ha bűnt követtél el, és bocsánatért könyörögsz, ő azonnal megbocsát. A másik, hogy békesség költözik szívedbe.
2.)    Nagyon jó, ha van barátod. Jézusnak is volt. Három is. Ha nagyon figyelsz, talán még be is tudod sorszámozni őket. Őket vitte fel magával a megdicsőülés hegyére, aztán a Gecsemáné kertbe. Sőt még a keresztről is szólt egyik barátjához. Jó, ha van barátod! Igazi, megértő, együtt érző, nem feltétlenül egyetértő – barátod.
Viszont, ha sok barátod van, akkor igaziból NINCS barátod. Nem tudod mindegyiket meghallgatni, elfelejtetted, hogy melyiknek mit mondtál el, és mit nem, teljesen szétszórt leszel. Sok barátot inkább havernak lehetne nevezni. Legyen egy-két őszinte jó barátod, akikben megbízhatsz.
És még egy nagyon fontos kérdés. TE személy szerint milyen barát vagy? Megbízható? Pontos? Figyelmes? Udvarias? Megértő? Nem lekezelő? Nem kioktató? Tudsz imádkozni a barátodért és a barátoddal? Önzetlen vagy? Meg tudsz hallgatni? Meg tudsz bocsátani? És ha kell, meg tudod/mered mondani ellenvéleményedet is?
A sok barát tönkretesz. A sok barát nem barát. De van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél. Ezek közül első számú Jézus legyen, de azért legyen még egy második és harmadik számú barátod is. Így együtt – könnyebb.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet