Tágítsd a tartályt!


„Boldog az, akinek gondja van a nincstelenre, ha bajba kerül, megmenti az Úr.”
Zsoltárok könyve 41:2 


Egyszer olvastam egy történetet egy vallási vezetőről és a tanítványáról. A tanítvány egy nap elpanaszolta minden búját-baját mesterének. Saját életét egy csődtömegnek ítélte meg, és úgy érezte, nem bírja már tovább. Túl sok rossz dolog történt vele túl kevés idő alatt, és semmi kiútat nem lát a gödörből. 

A mester türelmesen végighallgatta, majd kezébe vett egy poharat, megtöltötte vízzel, belekevert egy evőkanál sót, és átnyújtotta a tanítványának. 
- Idd meg, fiam!
- De mester, ez borzalmasan sós, nem lehet meginni. - mondta értetlen arccal a tanítvány.
- Akkor gyere velem! - Azzal elvezette az ifjút egy kicsiny tavat tápláló forráshoz. 
- Öntsd a pohár tartalmát a tóba! Majd merítsd a vízből, és idd meg! - A tanítvány most már engedelmesen követte a mester utasításait.
- Ugye, ez már iható? Pedig a só mennyiségén nem változtattunk, csak a tartály lett nagyobb. 


Nem tudom, mekkora ma reggel a batyu a hátadon. Nem tudom, milyen gondokkal harcolsz éppen, nem tudom, milyen kihívások állnak előtted. Talán nincs minden rendben az életedben. Talán ért egy hatalmas veszteség, és nem bírod feldolgozni. Talán problémák vannak a munkahelyeden vagy a családod körében. Talán magányos vagy, és nem találsz senkit, akivel megoszthatnád a történeteidet. 

Legyél bármelyik csoportban, Isten ma reggel egy különleges feladattal kíván neked boldog, új hetet. Tágítsd a tartályt! Ne félj, ő gondot visel rólad. Tudja, milyen élethelyzetben vagy, milyen kihívások állnak előtted. Névről ismeri az összes óriásodat, és nem tévesztette szem elől azt sem, hol sebesültél meg az múlt csatáiban. 

Isten melletted van. Azt kéri tőled, hogy bízd rá a batyudat, és tágítsd a látókörödet! Ma ne csak önmagadat, a saját gondjaidat lásd, hanem vedd észre a körülötted élők segítséget kérő kezeit! Hajolj le ahhoz, aki nem tud felállni a földről, és legyél te az, aki talpra segíted! Legyél te az, aki megmutatod valakinek, hogy ott a fény az alagút végén, és nemsokára túlléphet a problémáján! Legyél te az, aki mosolyt csalsz egy bánatos arcra, aki segít egy bajban lévőn, vagy aki enni ad egy éhezőnek. 

Tágítsd a tartályt, és megtapasztalhatod, hogy talán a problémáid száma nem csökkent, de mintha nem is lenne olyan nehéz az a batyu a hátadon. Mert Isten az, aki gondot visel rólad. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia