Mondd, miért teszed?

„Szeretett testvéreim, ti mindig engedelmesek voltatok, amikor közöttetek éltem. Most, hogy távol vagyok, még fontosabb, hogy engedelmeskedjetek. Tegyétek teljessé, és biztossá a megmeneküléseteket! Mindezt pedig Isten iránti teljes tisztelettel, sőt istenfélelemmel vigyétek véghez! Hiszen maga Isten az, aki bennetek munkálkodik. Segít benneteket, hogy akarjátok azt tenni, ami Istennek örömet szerez. Ő ad hozzá erőt, hogy valóban meg is tudjátok tenni ezeket.”
Pál levele a filippiekhez 2:12-13 (Egyszerű fordítás)

Biztosan te is tettél már meg számos olyan dolgot, ami nem jött volna tőled természetesen azért, mert valakinek örömet akartál okozni, tetszeni akartál neki, vagy esetleg a megfelelés vezérelt. Meghallgattál kedvességből néhány zeneszámot azokból, melyek Valakinek tetszettek, pedig neked nagyon nem passzolt az ízlésvilágodhoz. 

Elolvastál pár könyvet azok közül, amiket ajánlott, hogy még több legyen a közös témátok, és a végén pedig meg is szeretted őket. Vagy megtanultál táncolni, mert tudod, hogy ez mennyire sokat jelent a Kedvesnek, ennek ellenére még mindig nem érzed magad táncos lábú Travoltának. Esetleg időről időre elkíséred az operába, pedig ki nem állhatod a műfajt azért, mert fontos neked az a Valaki, aki viszont rajong érte. 

Életünk során számtalanszor lépjük át a komfortzónánkat valaki más kedvéért, és ez bizonyos esetekben teljesen elfogadható. Nem tagadod meg a személyiségedet, nem próbálsz másvalaki lenni, csak azért teszed, mert fontos neked a másik, mert el akarod kápráztatni, ki akarod fejezni, mennyire szereted őt. És ez így van rendjén. 

Isten azonban ma azt szeretné tőled, ha a hited nem tartozna ebbe a kategóriába. Ha a Vele való kapcsolatodat nem a külső kényszerek, megfelelés, vagy valakinek a kedvében járás okozná. Ha Te magad keresnéd az Ő társaságát, Te magad vágynál a közelségére, és te magad is egyetértenél az Ő elveivel. 

Mert a hit nem jöhet a szerelmed, a lelkészed, a családod, a gyülekezet vagy a baráti kör kedvéért. Ezt nem lehet magadra erőltetni, nem lehet "megtanulni" azért, hogy valakiknek megfelelj. Mert a hited elsősorban Istenről és rólad szól, a kettőtök kapcsolata nem származhat érdekből. 

Ma, ahogy ezt az igét elolvasod, tedd fel magadnak a kérdést: kiért, miért hiszel? Kiért, miért élsz úgy, ahogy? És kérd Istent, segítse megtalálni a választ! Segítse a kettőtök kapcsolatát lemezteleníteni, és ha kell, mutatkozzon be neked még egyszer. Mutassa meg igazán önmagát az életedben, adjon egy mindent átformáló tapasztalatot arról, milyen is Ő valójában. 

Te pedig engedd közel magadhoz Istent! Engedd, hogy most csak neked szóljon, csak veled beszéljen. Tegyél félre egy kis időre mindent magad körül, és legyen ez egy olyan pillanat, ami csak Róla és rólad szól. És indulj tovább egy megújult hittel, egy újragondolt kapcsolattal az előtted alló hétnek! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia