csütörtök, július 28, 2016

Kozmikus fogmosás

„Ó, Isten, te vagy Istenem, hozzád vágyakozom! Utánad szomjazik lelkem, utánad sóvárog testem, mint kiszikkadt, kopár, víztelen föld.”
63. zsoltár 2. verse 

Másfél hónapja feleségemmel elmentünk 3 napra Erdélybe, hogy bebarangoljuk a Sziget-hegységet. Előtte körültekintően tájékozódtunk, milyen lesz az időjárás, milyen ruhákat pakoljunk, a túrákon legyen nálunk iránytű, térkép, lámpa (ha esetleg nem érnénk vissza estére a szálláshelyre), síp (feleségem azt olvasta, hogy a medvék nem szeretik a magas éles hangokat [szerencsére nem kellett kipróbálnunk]) és egyéb dolgok. Úgy gondoltuk, tökéletesen előkészültünk. Csak miután már megérkeztünk, vettük észre, hogy nem hoztunk magunkkal se fogkefét, se fogkrémet. A falu boltja már zárva volt, az erdő medvéi pedig nem árultak ilyesmit. Remekül sikerültek a túrák, megnéztük a Menyasszony-fátyla-vízesést (30 m magasról ömlik le a hegyi patak), fölmásztunk a Fehér-kövekhez (1515 m), és fölkapaszkodtunk a Sziget-hegység második legmagasabb csúcsára, a Vigyázóra (1836 m). De bármennyire is élveztük a kirándulásokat, minden étkezés után a fogkeféink nyomasztó hiányát éreztük. Az utolsó napra már elviselhetetlenné vált ez az érzés, és alig vártuk, hogy hazaérkezzünk. Éjfél körül nyitottuk ki lakásunk ajtaját, és – bármennyire fáradtak voltunk – első dolgunk az volt, hogy jó alaposan megmossuk a fogunkat.

A bűn olyan, mint az elhanyagolt fogmosások következményeként fellépő fogszuvasodás. Először talán észre sem vesszük, nem zavar minket, sőt időt és energiát spórolunk meg (naponta 3-szor 3 percet, hozzászámolva az öblítéseket, több mint 10 percet, és ez rengeteg idő). Egy idő után azonban érezzük, hogy valami nincsen rendben. Ahogy mi vágyódtunk a fogkeféink után, úgy vágyódik a bűneire rádöbbent ember Krisztus után. Egyedül Isten közelsége, a Mindenható átölelő szeretete az, ami le tudja mosni rólunk bűneinket. Ezért kell nap, mint nap keresni mennyei Urunk jelenlétét – éppen úgy, ahogy naponta fogat mosunk. Ne felejts el ma is Istenhez menni, hogy megmossa lelki fogaidat!