Lehetsz fáradt



„Hát nem tudod, hát nem hallottad? Örökkévaló Isten az Úr, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.”
Ézsaiás könyve 40:28-31


Tedd le az álarcot, előtte nem kell titkolóznod! Nem kell szerepeket játszanod, nem kell annak és olyannak mutatkoznod, aki és amilyen nem te vagy. Hozzá jöhetsz a mostban. Abban az állapotban, amiben éppen vagy. 

Ha majd kicsattansz az energiától, tettvágytól, élni akarástól, ne játszd meg a búskomor keresztényt! Jöjj Jézushoz, és engedd, hogy felhasználja a benned rejlő lendületet, és valami csodálatosat alkothasson veled! Isten oldalán lehetsz energikus, Isten oldalán nem kell a véka alá rejtened azt a belső pörgést, ami hajt egyre jobban előre. Isten tárt karokkal vár, és nem fogod látni, hogy fejét csóválva baljósan előrevetíti azt az időt, amikor már jártányi erőd sem lesz. És nem fogod hallani tőle gúnyos lekicsínyléssel, hogy "Ugye, megmondtam?"

De élhetsz éppen az ellenkező pólusban. Lehetsz az, akit megterhelt a hétköznapok szűnni nem akaró malomzúgása, aki már nem bírja tovább. Reggelente próbálod összekapargatni darabjaidat, foltozgatod lelked tömérdek szakadását, igyekszel valami használhatót összetákolni a romokból, ami kitart legalább koraestig, amikor majd a másnaptól rettegve erőtlenül zuhansz az ágyba. 

Isten előtt nem kell megjátszanod az erőset, nem kell szuperhős jelmezbe bújnod. Az Ő oldalán lehetsz fáradt. Lehetsz erőtlen, életúnt, akinek elege van. Elege van a taposómalomból, a fizikai, lelki kihívásokból. Elege van a Gonosz játszmáiból, a világ borzalmaiból, és érezheted úgy, hogy nincs már meg benned a következő lépés megtételéhez szükséges erő. 

Isten ekkor is ott van melletted. Isten, a Nagy, a Mindenható. Hagyd, hogy Ő legyen erős helyetted! Hagyd, hogy lehajoljon hozzád, bekösse sebeidet, megvígasztaljon, és feltöltsön, mert "erőd felett való út áll előtted". Engedd neki, hogy Isten legyen az életedben! Isten, aki felemel, aki ha kell, a vállain hordoz, vagy épp némán pihen veled a tó partján. 

De lehetsz a tipikus középső is, aki csendesen teszi azt, amit az élet rótt ki rá. Csendben és láthatatlanul. Nem pörögve, senkinek nem panaszkodva, egyszerűen éled a nagybetűs életet. Isten téged is tárt karokkal vár. Ha senki sem veszi észre, hogy milyen csodát alkotsz éppen, Ő látja, és nem siklik el felette vállrándítva. Ő ismeri minden kihívásodat, ismeri az örömeidet, nehézségeidet, és soha nem feledkezik meg rólad. Az Ő szemében nem vagy szürke kisegér, hanem az, akit a saját képére alkotott. Az Ő szemében nem egy vagy a sok közül, hanem az egyetlen, megismételhetetlen remekmű. Isten értékeli azt, aki vagy, és nem hagy magadra sohasem. 

Istennek kellesz. Úgy, ahogy vagy. Jöjj hozzá, akárhogyan is érzed magad! Hagyd a maszkot, a sminket, a retusálást. Legyél őszinte Hozzá és őszinte önmagadhoz! Előtte bátran felvállalhatod, megélheted az érzéseidet, legyenek azok bármilyen előjelűek. Lehetsz erős, lehetsz gyenge, lehetsz a csúcson és lehetsz a völgyben, lehetsz útközben felfelé vagy lefelé, neki számítasz. Szüksége van Rád, mert szeret, és a legjobbat akarja neked. 

Hát lásd meg ma reggel Őt olyannak, amilyen valójában! Tedd félre a torz képeket, és csodáld Isten valódi arcát! Ragadd meg a kezét, és éld át, éld meg az Ő oldalán mindazt, ami rád vár itt a földön és majd az újjáteremtett világban! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia