Napi 86.400 Ft

"Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!"
90. zsoltár 12. verse

Egyik reggel telefonhívást kapsz, melyben közlik veled, hogy egy játékba szeretnének hívni. A játék lényege, hogy ezentúl minden nap kapsz 86.400 Ft-ot, amit még azon a napon el kell költened. Félretenni, tartalékolni, vagy a következő napra átvinni a pénzből semmit nem lehet. Ha az egyik nap nem költötted el a teljes összeget, akkor a megmaradt részt haladéktalanul vissza kell fizetni (ebből adódik, hogy hitelre, lakástörlesztésre, részletfizetésre, életbiztosításra, vagy nyugdíj-előtakarékosságra az összeg nem fordítható). A játék addig tart, amíg a cég jónak látja, az összeg utalását bármikor zárolhatja.

Mesésen hangzik, igaz? Mire költenéd azt a sok pénzt? Ekkora napi bevétellel úgy élhetsz minden nap, mint egy király. Először is fölmondhatnál a stresszes munkahelyeden, ahol eddig a havi minimálbért kaptad. Beköltözhetnél egy szállodába, bérelt Mercédesszel furikázhatnál, meghívhatnád a barátaidat egy éttermi vacsorára, majd utána állhatnád a bowling és a gokart parti költségeit. Aztán következő nap kezdődhetne előröl. Rengeteg barátra tehetnél szert. Bármit megvehetnél, amit csak megkívánsz. Csak úgy habzsolhatnád az élet izgalmait.

Aztán az egyik reggel, mikor másnaposan felébredsz szállodai szobádban, álmosan és kicsit nyűgösen leslattyogsz a recepcióhoz. Mikor rutinosan nyújtod a bankkártyádat, hogy kifizessed az előző napi költségeidet, a recepciós hölgy illedelmesen közli veled, hogy nincs pénz a számládon. A játéknak vége.

Vajon mennyire bölcsen élnél a napi 86.400 Ft-tal? És vajon mennyire bölcsen élünk a napi 86.400 másodperccel, amit minden éjjel 00:00-kor megkapunk Istentől? Vajon tudatában vagyunk annak, hogy amit rosszra használtunk, már vissza nem csinálható? Vajon tudatosítjuk magunkban, hogy a fel nem használt, vagy haszontalanul kidobott idő másnapra át nem csúsztatható? És amit a legfontosabb, gondolunk-e arra, hogy a játék bármelyik pillanatban befejeződhet?

Tervezzünk úgy, mintha örökké élnénk, de imádkozzunk úgy, mintha holnap meghalnánk – ehhez adj bölcsességet nekünk Urunk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet