Kivel vacsoráznál?

„Azon a napon a süketek is meghallják az írás szavait, a vakok szemei pedig látni fognak a homály és sötétség után. Újra örömüket lelik az alázatosak az Úrban, a legszegényebbek is örvendezni fognak Izráel Szentje előtt”
Ézsaiás könyve 29:18-19

Ha volna lehetőséged együtt vacsorázni egy hírességgel, bárki legyen is az, kit választanál? Talán Barack Obamát, a világ leghatalmasabb országának elnökét? Vagy esetleg Bill Gates-t, a világ leggazdagabb emberét? Bizonyára szívesen eltöltenél néhány esti órát Tom Hankssel, a Forest Gump megható főszereplőjével. A fiúk listájára talán fölkerülne még Angelina Jolie, a lenyűgöző színésznő, a lányokéra pedig Prad Pitt. Ha intellektuálisabb fajta vagy, akkor talán jót beszélgetnél Polgár Judittal, aki 12 éves kora óta verhetetlen sakkban. És valószínű megtisztelő lehetne a népszerű asztrofizikus, Sephan Hawking társaságában vacsorázni. Még hosszan lehetne sorolni a különböző hírességeket, akikkel egy együtt töltött este nagy kiváltság és megtiszteltetés lenne mindannyiunk számára. Biztos vagyok benne, hogy még nagymama és nagypapa korunkban is dicsekednénk vele unokáinknak.


Elgondolkodtató azonban, hogy kikkel szeretné Jézus eltölteni az idejét, amikor majd ígérete szerint ismét eljön hozzánk. A süketekkel, a vakokkal, az alázatosakkal és a legszegényebbekkel – és valószínű ezek fizikailag épp úgy érthetők, mint lelkileg (Máté 5:3).

Mindez számomra két tanulságot rejt magában. Egyrészt Isten úgy szeret engem, ahogy vagyok. Ha nem vagyok tökéletes, ha fogyatékosságokkal élek (akár lelki, akár fizikai téren), ha mások hasznavehetetlennek tartanak is, a világmindenség ura akkor is értékesnek tart. 

Az Istentől megtapasztalt feltétel nélküli szeretetből pedig másodsorban az következik, hogy nekem át kell rendeznem némiképp az értékrendemet. Egy idős néni meglátogatása és meghallgatása is éppoly értékes lehet, mint neves hírességekkel való találkozás. Az ember értékét ugyanis nem az adja, hogy mennyi van a bankszámláján, hány ismerőse van a facebookon, vagy hogy milyen kiválóan teljesít iskolában, munkahelyen, hanem sokkal inkább az, hogy Isten szeretett gyermeke. Isten így néz ránk. Lássuk mi is ezen a szemüvegen keresztül az embereket!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia