„Azért vannak a jó barátok...”

„Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel, mert megszokod ösvényeit, és magadnak állítasz csapdát!”
Példabeszédek könyve 22:24-25

Senki sem kérdezte meg tőled, hogy akarsz-e ahhoz a családhoz tartozni, ahova megszülettél. Senki sem sorakoztatott fel előtted száz, ezer vagy ki tudja hány párt - akik jobb esetben kisbabát szerettek volna - , hogy válaszd ki a szüleidet. Ebbe nincs beleszólásod. És abba sem, hogy szíved választottja milyen rokonokat hoz magával a közös "nagycsaládba". Kedves, szeretetteljes vagy éppen nem túl szívélyes emberi kapcsolatok kuszasága. Valakikkel szeretsz időt tölteni, valakikkel pedig próbálod a kötelezőnél is kevesebbre csökkenteni a találkozások számát. 

És van egy masik kör, melybe igenis van beleszólásod. Akiket te választasz magadnak, mint egy második családot. A barátaid, akikkel nem köt össze legtöbbször semmilyen vérségi szál, mégis sokkal jobban ragaszkodsz hozzájuk, mint egynémely "kedvesrokonhoz". Társak a jóban és a rosszban, őrültségben és a legkeményebb, legembertpróbálóbb időszakokban. 

Ma reggel Isten velük kapcsolatban küldi üzenetét hozzád. Jól válaszd meg ezt a kört, mert ezek az emberek különösen nagy hatással lehetnek rád és te is rájuk. Segíthetik életedet, de lehetnek olyanok is, akiknek befolyására elveszíted a helyes irányt. Ezért kérd a bölcsességet Istentől! Kérd tőle a barátokat!  

Miután elolvastad a fenti reggeli igét, tegyél meg még valamit. Gondolj a barátaidra! A nagybetűsekre, és ma reggel adj hálát értük igazán! Ma reggel köszönd meg, hogy Isten keresztezte útjaitokat egymással! Emlekezz vissza a legvidámabb percekre, pörgesd végig agyadban a legnagyobb kihívásokat, melyeket együtt élhettél meg velük, és adj hálát mindezért! Éld át újra a régi történeteket, és imádkozz ma reggel különlegesen értük! Kérd életükre Isten jelenlétét, áldását, és kérd, hogy formáljon téged az Úr igazán jó baráttá! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia