Tiszta tekintet

Szemünk sok dolgot elárul. Néhány betegségre is lehet következtetni a szembe nézve, de lelkileg is egy tükör. Összegyűjtöttem néhány szemmel kapcsolatos szólást, közmondást. Íme:
Több szem többet lát. Amit a szeme meglát, a keze nem hagyja ott. Szép a szeme, de ördög a szíve. Úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére. Más szemében a szálkát is meglátja, a magáéban a gerendát sem. Egyik szemem sír, a másik meg nevet. Szemet szemért, fogat fogért. Kiszúrja valakinek a szemét valamivel. Többet hiszünk a szemnek, mint a fülnek. Miért nem néz a szemembe? Elfordította a tekintetét. Kacsint. Másfelé néz. Lesüti a szemét. A szem a lélek tükre.
Ma a reggeli Igében azt olvastam: „A test lámpása a szem. Ha a szemed tiszta, egész tested is világos lesz. Ha a szemed gonosz, a tested is sötét. Vigyázz azért hogy a benned levő világosság sötétséggé ne legyen.” Lukács evangéliuma 11:34-35.
A fenti szólás-mondások is és az idézett Ige is arról tanúskodik, hogy a szemünk sok-sok dolgot elárul rólunk. Egy tiszta tekintet, ha valakinek bátran a szemébe nézel, arról tesz bizonyságot, hogy jó úton jársz, igaz, amit mondasz, lehet bízni benned. De a sötét tekintet, ha másfelé fordulsz, mert nem mersz a szemébe nézni, az valami rosszról árulkodik. Nem vagy egyenes. Valami hibázik azzal kapcsolatban, amit teszel vagy mondasz.

Nagymamámék petróleumlámpával világítottak, mivel akkor még nem volt villany. Ha a lámpa búrája kormos, szürke vagy éppen fekete volt, alig lehetett látni. De miután megtisztították, ragyogó világosság áradt a lámpából. Ne felejtsd el, többet beszél a szemed, mint a szád! Ezért törekedj arra, hogy szavaid egyértelműek, kedvesek és barátságosak legyenek. Így ma mindenkinek örömöt szerzel, akivel csak találkozol. Legyen világos, szép és tiszta napod!