Hitvallás

Milyen vallású vagy? – kérdi egy barátod.
Keresztény! – Válaszolsz.
Milyen vallású vagy – kérdi az új munkatársad.
És te? – kérdezel vissza.
Milyen vallású maga? – kérdi csúnyán beszélő szomszédod.
Nem mindegy az magának? – válaszolsz.
Vallása? – kérdi a hivatalnok
Protestáns!
A fenti kérdések egyikénél sem veszik fejedet, ha őszinte és egyenes választ adsz.
Jézusnak életébe került a kérdésre adott válasza: Pilátus megkérdezte: 
 „Tehát valóban király vagy? Te mondod, hogy én király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra.” – válaszolta Jézus. 
János evangéliuma 18. rész, 37. vers.
Tiszta, egyenes, határozott, lényegre törő válasz. Holott tudta, hogy emiatt a válasz miatt hamarosan keresztre feszítik.
És Te? Meg tudnád fogalmazni egyetlen kerek mondatban, ki is vagy tulajdonképpen? Akkor is megvallanád hitedet, ha tudnád, hogy a következő órában emiatt meg kell halnod? Mernél egyenes, egyértelmű választ adni? Vagy a szüleidre hivatkozol, meg mindenféle elterelő mondaton gondolkozol? Hát, a szüleim keresztények, engem is annak neveltek, de hát nem is tudom…

Több száz évvel ezelőtt elődeinknek sorba kellett állniuk és el kellett menniük egy templomban az oltár előtt, majd két ujjuk közé egy nagyon pici tömjént venniük, és az oltárra szórni. Elég lett volna, ha csak úgy tesznek, mintha tömjént tennének az oltárra. Esetleg mondhatták volna: Mit számít az a kis tömjén, Isten úgyis a szívemet nézi, ott meg az egyedüli Isten tisztelete van. Voltak egyesek, akik azt mondták: Nem! Én egy bálvány elé vagy egy oltárra nem teszek tömjént. Inkább meghaltak. 

Sidrák, Misák és Abednégó is csinálhatott volna úgy, mintha éppen a sarujuk szíját igazítanák meg, és kicsit lehajolnak a szobor előtt. Vagy mondhatták volna, Isten úgyis azt nézi, mi van a szívünkben. De nem! Inkább vállalták a hétszeresére befűtött kemencét.
És Te? Lehet, hamarosan meg kell vallanod hitedet. Istenedet. El kell mondanod hitvallásodat. Sajnos a mellébeszélés rossz válasz!
„Mert ha valaki szégyell engem, és az én beszédemet e parázna és bűnös nemzedék előtt, az Emberfia is szégyellni fogja azt, amikor eljön az Ő Atyja dicsőségében a szent angyalokkal.” Márk 8:38.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia