Igazgyöngy



Ismét hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres; Aki találván egy drágagyöngyre, elméne, és mindenét eladván amije volt, megvevé azt.
Máté evangéliuma 13. fejezet 45-46. verse

Mi mindannyian értéket keresünk. A kérdés csak az, hogy amikor értéket találunk, mit vagyunk képesek megtenni azért, hogy az a mienk legyen. Megválunk mindenünktől?

Ez azt jelenti, hogy nekünk áldozatot kell hozni azért az igazgyöngyért. Azért, hogy a mienk legyen az az érték, először is el kell adnunk, meg kell válnunk mindentől, ami a sajátunk, azért, hogy valami sokkal értékesebbet kaphassunk és az lehessen a sajátunk.

Ha az ember igazán szeretne valamit, azért küzd, hogy megszerezze. És nem olyan küzdésről van szó, mint amikor azért küzdünk, hogy megvásároljunk valami számunkra kedves dolgot, hanem olyan küzdésről, amely belső értékek átalakulását várja el tőlünk.

A mennyek országa sokféle elképzelésben létezik. Az ember kitalál olyan képeket, megalkot festményeket, amelyek azt próbálják illusztrálni, hogy a mennyeknek országa milyen is lesz, de ezt nem lehet elképzelni, még akkor sem, ha van róla néhány információnk. Miért? Azért mert aki azt megalkotta az nem ismeri a bűnt, nem gondolt soha bűnt. Ezért nem lehet elképzelni számunkra a mennynek a gyönyörűségét. Az ember a bűnös gondolatok között gondolkodik és így alkot meg egy képet, de az, ami az Istentől van, az olyan személytől van, aki még csak nem is gondolt soha rosszat.

A gyerekektől rendszeresen megkérdezem, amikor a mennyel kapcsolatos példázatokat tanuljuk, hogy milyennek is képzelik el. A legkülönbözőbb válaszokat érkeznek, egyiknél- másiknál még az én szemöldököm is megemelkedik, de egy biztos, hogy ezek az apróságok, olyan élvezettel tudnak elmélkedni a mennyről, és vágynak oda, hogy az tanulni való!

Legyenek a gondolataink között mindig ott, hogy keressük az értéket, keressük Istennek országát!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet