Igaz ítélet

"Ne ítéljetek látszat szerint, hanem hozzatok igazságos ítéletet."

János evangéliuma 7:24

Azt hitted, hogy mindent tudsz róla, hiszen gyerekkorod óta ismered. De egy napon olyat tett, amit nem gondoltál volna. Akkor azt érezted, hogy erre nincs bocsánat. Becsapott Téged, a közös múltatokat. Az összes szépet, ami együtt történt veletek, mind összezúzta azzal a rontott lépéssel. "Soha többet nem akarom látni" - gondoltad. Nem is kerested a vele való találkozást. Azt hitted, Te soha, de soha nem lennél képes ilyenre. Azt gondoltad, Te sokkal-sokkal jobb vagy, mint ő. Mert meg sem fordult a fejedben, hogy ilyet tegyél, de ha kísértés lett is volna, sohasem tetted volna meg. Nagy lett a szakadék köztetek. Ő lefelé, Te az ő bűne miatt fényesebbnek tűnve felfelé mozdultál el a létrán.

Egy nap - talán évekkel később - megtudtad, hogy a bűne nem gonoszságból, vagy rosszindulatból fakadt, hanem mindössze gyenge volt. Belesodorták, belesodródott és nem vette észre, melyik az a pont, ami már a szakadék szélére vitte. Csupán másokért áldozta fel magát és ebben a folyamatban nem vette észre, hogy óvatosabbnak kellett volna lennie. Nem akart rosszat, csak naiv volt - vagyis túlságosan tiszta, ezért szennyeződött be. Másokkal is megesett már. Neki is szól még a kegyelem hangja, amíg akar változtatni, még nincs késő.

Mára megtanultad, hogy ne a bűn mocsarától irtózz, hanem szánd a bűnöst, aki benne küzd az utolsó lélegzetvételért. Ma már tudod, hogy akkor nem arra van szükség, hogy tudasd vele, amit ő is tud, hanem fogd meg a kezét és éreztesd vele, hogy Istennél van még kegyelem és Te is kész vagy megbocsátani. Ma már tudod, hogy nem az igazságosság a mi dolgunk, hanem a szeretet, mert azzal nem lehet tévedni - az igazságérzetünk ettől nem fog megbetegedni. Ma már tudod, hogy a dolgok bonyolultak, ezért nekünk - akik éppen nem vagyunk a mocsárban - nem szabad hamar ítéletet hoznunk, mert mi is könnyen ugyanabban a helyzetben találhatjuk magunkat - hiszen mind emberek vagyunk és tévedünk. Mára azt is tudod, hogy nem mondhatod magadról, hogy nem vagy mocsárban, mert a nem látványos sem jobb a látványosnál...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet